Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

TV REPORTÁŽ: Ľadové ovocie a nanuky dávajú pandám,aby prežili horúčavy

Foto: TASR/AP

Teploty nad 30 stupňov Celzia týmto zvieratám neprospievajú. Aj preto ich pravidelne ochladzujú.

Šenjang 18. júla (TABLET.TV) – V Číne sa v týchto dňoch pripravujú na intenzívne vlny horúčav.

S vysokými teplotami bojujú aj v tamojších zoologických záhradách, v ktorých chovajú, okrem iných, aj mimoriadne vzácne druhy zvierat. Ľadové bambusy pre pandy, mrazená zelenina pre opice či studená sprcha pre slony, to je len zlomok toho, ako v zoo v čínskom meste Šenjang bojujú s vysokými teplotami. Informovala o tom agentúra AP.

"Rovnako ako my - ľudské bytosti - jeme zmrzlinu a dáme si studenú sprchu, keď je vonku horúco, podobne sa snažíme pristupovať aj k pandám. Podávame im aj kocky ľadu a pravidelne ich ochladzujeme vodou v podobe sprchy. Okrem toho, vo vnútri sú klimatizačné jednotky, ktoré udržiavajú teplotu na hodnotách okolo 25 stupňov Celzia, aby sa cítili dobre," priblížil tamojší chovateľ zvierat Čui Hau.

Chovatelia v tejto zoo pripravili zvieratám také podmienky, ktoré zodpovedajú ich základným biologickým potrebám. Teploty nad 30 stupňov Celzia týmto zvieratám neprospievajú. Aj preto ich pravidelne ochladzujú a takisto majú prístup jednak k pitnej vode, ako aj k chladenému ovociu či zelenine, ktoré sú pre nich v týchto letných dňoch príjemným osviežením.