Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Magazín

Tvorcovia thrilleru Vlny zverejnili teaser trailer a odkaz novinárom

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Premiéra filmu Vlny je naplánovaná na 1. augusta.

Bratislava 3. mája (TASR) - V Svetový deň slobody tlače zverejnili tvorcovia veľkofilmu Vlny druhý teaser trailer a odkaz novinárom "Sme s vami!". Najnovší film režiséra Jiřího Mádla má onedlho priblížiť doteraz nezverejnené skutočné príbehy novinárov Československého rozhlasu, ktorí sa zapísali do dejín hrdinským odhodlaním prinášať nezávislé správy. TASR o tom informoval Radomír Brhlík, PR manažér distribučnej spoločnosti Bontonfilm.

Film podľa jeho producentky Wandy Adamík Hrycovej vzdáva hold všetkým novinárom, ktorí sa aj napriek osobnému riziku nebáli a neboja postaviť na stranu slobody, pravdy a demokracie. "Ukazuje na základe udalostí, ktoré sa v Československu reálne stali, aké kruté následky môže pre celú spoločnosť mať, keď nedovolíme novinárom pracovať slobodne," vysvetľuje Hrycová.

Špionážny thriller zavedie divákov do Československého rozhlasu, kde redakcia medzinárodného života, vedená Milanom Weinerom, napriek cenzúre vysiela správy z cudziny a pozdvihuje úroveň spravodajstva a publicistiky. "Rozhlas bol vplyvným médiom, počúvali ho všetci, bol vlastne vtedajším Facebookom či Instagramom. Napriek tomu, že bol mocenský dohľad všadeprítomný, našla sa práve tu skupina ľudí, ktorá vo chvíli jedného z ikonických momentov našej novodobej histórie preukázala odvahu čeliť obrovskému nátlaku a postavila sa armáde, čo viedlo k pamätnému vysielaniu v čase, keď už Prahou prechádzali tanky," ozrejmuje Mádl.

Podľa režiséra sa tejto téme na pozadí invázie v roku 1968 doteraz nikto bližšie nevenoval. "Rozhlas bol pritom jednou z najdôležitejších inštitúcií, ktorú bolo vtedy treba umlčať," podčiarkuje autor filmu. "Tá myšlienka je trpko aktuálna aj po vyše päťdesiatich rokoch. Je to však aj film o silných a dôležitých vzťahoch, kolegialite, tíme, vízii a odvahe," dodáva herečka Táňa Pauhofová.

Premiéra filmu Vlny je naplánovaná na 1. augusta.





Teaser Trailer: