Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Účastníci behu Spartan Race vyniesli na hrad Revište 32 ton kamenia

Na snímke hrad Revište neďaleko Žarnovice 24. septembra 2016. Foto: TASR - Jana Vodnáková

Aktuálne na hrade pracuje z úradu práce 19 zamestnancov a ešte päť živnostníkov, murárov - kamenárov, ktorí sa venujú obnove hradov po celom Slovensku. Športovci im ušetrili veľa času a benzínu.

Žarnovica 24. septembra (TASR) - Na hrade Revište neďaleko Žarnovice mali pred časom netradičnú brigádu. Účastníci terénneho prekážkového behu Spartan Race, ktorý sa konal v Revištskom Podzámčí, vyniesli vo vedrách z nádvoria hradu do jeho severnej veže takmer 32 ton kamenia. "Ušetrili nám tak veľa času a hlavne benzínu, lebo my to hore dopravujeme motorovým vozíkom. Urobili naozaj kus práce," uviedol koordinátor prác Stanislav Kasan.

Aj tento rok pracujú na hrade ľudia vďaka projektu obnovy hradov pomocou nezamestnaných. "Aktuálne máme z úradu práce 19 zamestnancov a ešte piatich živnostníkov, murárov - kamenárov, ktorí sa venujú obnove hradov po celom Slovensku," priblížil Kasan.

Ratibor Mazúr, výkonný riaditeľ Združenia na záchranu hradu Revište, si projekt pochvaľuje. Uviedol, že skúsenosti s ním sú len pozitívne, navyše projekt im otvoril obrovské možnosti pri záchrane hradu. Od roku 2012 vďaka nemu vytvorili na hrade 74 pracovných miest.

Na snímke sú kamene, ktoré vyniesli účastníci terénneho prekážkového behu Spartan Race vo vedrách z nádvoria hradu Revište neďaleko Žarnovice do jeho severnej veže 24. septembra 2016.
Foto: TASR - Jana Vodnáková


"Práce sa urýchlili, odborná aj laická verejnosť sú s vykonanými prácami spokojné, tento rok ale pribudol aj negatívny bod, a to bola povinnosť zamestnať minimálne 50 percent pracovníkov dlhodobo nezamestnaných, čo znamená, že polovicu zaškolených a skúsených pracovníkov z minulého obdobia sme nemohli prijať, lebo dlhodobo nezamestnaní sú len nad 12 mesiacov," skonštatoval s tým, že práca na kultúrnej pamiatke nie je ako kopanie ryhy na uloženie potrubia, ale je to práca, ktorá si vyžaduje vysokú odbornosť.

Na snímke hrad Revište neďaleko Žarnovice 24. septembra 2016.
Foto: TASR - Jana Vodnáková


Vďaka zamestnancom, ale aj brigádam dobrovoľníkom, ktoré na hrade sporadicky organizujú, sa podľa Kasana spravilo tento rok na hradnej zrúcanine veľa práce. "Došlo k celkovej rekonštrukcii severnej veže južného paláca a delovej bašty, ktoré boli v najhoršom stave. To aj bolo v pláne tento rok. Ďalej sme robili odvodňovacie práce, výkopové, aby sme mohli odvodniť tie časti hradu, kde sa zdržiavala voda a dochádzalo k deštrukcii múrov," priblížil Kasan s tým, že práce budú prebiehať do 15. októbra.