Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

UK udelila čestný titul Doctor honoris causa Rakúšanovi H. Kernovi

Na snímke rektor Univerzity Komenského Marek Števček. Foto: TASR - Jakub Kotian

Som hrdý na dlhé roky vedeckej spolupráce a spoločného výskumu v oblasti športových vied, fyzioterapie, fyziatrie a rehabilitácie, povedal na oceňovaní Kern o spolupráci s tímom Hamara.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Rektor Univerzity Komenského (UK) v Bratislave Marek Števček udelil v stredu čestný titul Doctor honoris causa rakúskemu profesorovi Helmutovi Kernovi. Čestný doktorát mu UK udelila za vývoj a praktickú aplikáciu inovatívnych metód rehabilitácie pohybového ústrojenstva a za spoluprácu s univerzitou. Stal sa 124. nositeľom titulu Doctor honoris causana Univerzite Komenského. TASR o tom informovala hovorkyňa UK Lenka Miller.

Kern pôsobí na Inštitúte L. Boltzmanna pre rehabilitačný výskum v St. Pöltene a vo Viedni a ako medicínsky a výkonný riaditeľ inštitútov pre telovýchovné lekárstvo a rehabilitáciu v Dolnom Rakúsku a vo Viedni. "Odhalil potenciál vyvinutých diagnostických metód, určených primárne na posudzovanie úrovne trénovanosti športovcov pre ich uplatnenie vliečebnej rehabilitácii. Pri rehabilitácii uplatňuje progresívne princípy športového tréningu," uviedla najstaršia slovenská univerzita.

Zároveň ho Števček vymenoval aj za prínos kobjasňovaniu mechanizmov priaznivých účinkov pohybovej aktivity na molekulárnej úrovni a vzájomnú integráciu medicínskej rehabilitácie a vied ošporte.

Spoločne s Fakultou telesnej výchovy a športu UK vyvinul viaceré originálne diagnostické a tréningové zariadenia. Spolu vypracovali a overili pohybové programy pre zdravých, ale aj oslabených jedincov. Aktivity tímu Kerna a profesora Dušana Hamara z UK vyústili do vybudovania Centra aktívneho starnutia, unikátneho zariadenia na prenos poznatkov do praxe. "Som hrdý na dlhé roky vedeckej spolupráce a spoločného výskumu v oblasti športových vied, fyzioterapie, fyziatrie a rehabilitácie," povedal na oceňovaní Kern o spolupráci s tímom Hamara.