Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

ÚĽUV vydáva knihu Ornament a predmet od Oľgy Danglovej

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR/Martin Baumann

Publikácia renomovanej etnologičky prináša obraz o osobitej oblasti výtvarnej tradície na Slovensku, označovanej ako ľudové umenie.

Bratislava 21. novembra (TASR) – Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) vydáva knihu Ornament a predmet s podtitulom Dekoratívna tradícia na Slovensku, jej autorkou je Oľga Danglová. Knihu plnú ornamentov uviedol do života vo štvrtok večer v Galérii ÚĽUV na Obchodnej 64 symbolicky pávím pierkom akademický sochár Ferdinand Chrenka.

Publikácia renomovanej etnologičky prináša obraz o osobitej oblasti výtvarnej tradície na Slovensku, označovanej ako ľudové umenie. Tradície, ktorých podstata bola ukotvená predovšetkým v roľnícko-pastierskej kultúre, ale vzťahovala sa aj na vidiecke prostredie malých mestečiek. Jej charakteristickou črtou bola dekoratívnosť, vychádzajúca z hlboko zakorenenej potreby prostých ľudí po skrášľovaní vecí, ktorými sa obklopovali.

Príznačnú črtu ľudového štýlu – inklináciu k ornamentalizácii – približuje autorka cez predmety vyhotovené z rôznych materiálov. Sleduje ich v tkáčskom a vo výšivkovom umení, v dekore predmetov z dreva, kovu, nachádza ju v keramike a maľovanej výzdobe. Východiskovým prameňom je pritom muzeálny materiál, odkrývanie bohatstva zbierok v početných slovenských i zahraničných múzeách. Bohatú ilustračnú časť dopĺňa zrozumiteľný výklad, v ktorom sa spája autorkino dôsledné poznanie problematiky s láskou k prejavom ľudovej kreativity. Kniha tak môže byť inšpiratívnym zdrojom súčasnej živej tvorby v oblasti dizajnu, ale aj populárnej kultúry.

Tak ako všetky publikácie v edícii Tradícia dnes vydavateľstva ÚĽUV-u, aj Ornament a predmet vychádza v rovnocennej dvojjazyčnej slovensko-anglickej mutácii.