Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

UNIKÁTNE FOTO 1966 - 1995: Hurá, škole konečne odzvonilo

V Základnej škole na Šatkovej ul. v Bratislave-DúbravkeTriedna Alžbeta Poláčková dáva vysvedčenie Mariele Mojzesovej Foto: Archív TASR

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové snímky. Dnes sa pozrieme, ako to kedysi vyzeralo v najobľúbenejší okamih všetkých žiakov, učňov i študentov - v posledný školský deň.

Bratislava 29. júna (Teraz.sk) - Piatku sa väčšina školopovinných detí, žiakov či študentov už nevedela dočkať. Práve dnes totiž z rúk vyučujúcich dostanú vysvedčenie za svoje celoročné úsilie a začnú sa im dvojmesačné prázdniny.

Poďte sa s nami pozrieť vďaka Archívu TASR do čias, kedy sa ešte naši rodičia či starí rodičia lúčili so školskými lavicami.

Triedna učiteľka Edita Trubenová odovzdáva žiakom vysvedčenie, 1967

Skončil sa školský rok. Vyše milión žiakov zo všetkých typov škôl na Slovensku skončilo v piatok 30. júna vyučovanie a slávnostne prevzalo vysvedčenie.
Foto: Archív TASR


Rehoľná sestra so svojou žiačkou, 1995

Učiteľka 3.B triedy rehoľná sestra Terezka si spolu so svojou žiačkou Máriou Podolskou pozerajú vysvedčenie.
Foto: Archív TASR


Žiačky 3. A triedy Denisa Khandlová /vpravo/ a Karin Mazáčková si prezerajú vysvedčenie, svoju zvedavosť nevie zakryť Iveta Rešovská, 1983

Koniec školského roku v Bratislave. Radostné chvíle prázdnin nastali aj pre detí ZDŠ a ZŠ Fraňa Kráľa na Tilgnerovej ulici v Karlovej Vsi v Bratislave. Vyše 700 žiakov tejto školy si dnes prevzalo vysvedčenie - celoročné hodnotenie svojej práce
Foto: Archív TASR


Učiteľka Alžbeta Irová odovzdáva vysvedčenie Petrovi Kolenerovi, 1980

Tisícky žiakov na základných školách končia v piatok 27. júna školský rok. K nim patria aj žiaci I. A a B triedy zo Základnej školy Fraňa Kráľa na Tilgnerovej ulici v Bratislave.
Foto: Archív TASR


Študentky Prímy (zľava) Jana Samaranská a Eva Bukvayová zvedavo prezerajú svoje koncoročné vysvedčenie, 1995

V súkromnom gymnáziu v Bratislave na Dolnozemskej ulici si 154 študentov vo štvrtok 30. júna prevzalo pri príležitosti ukončenia školského roku 1993/94 svoje vysvedčenia.
Foto: Archív TASR


Prvé vysvedčenie v živote prevzali s rúk svojej učiteľky Jany Nagyovej jej žiaci Tomáš Vrba a Roman Pokorný, 1992

Ocenenie celoročnej snahy - vysvedčenie prevzali 30. júna desaťtisíce školákov a študentov na Slovensku. Naše zábery sú zo Základnej školy na Baťkovej ulici v Bratislave Dúbravke.
Foto: Archív TASR


Žiačky II. C triedy zľava: J.Polášková, J.Jarošová a Zd.Zemanová sú zvedavé na to, aké ktorá z nich má vysvedčenie, 1970

J.Polášková, J.Jarošová a Zd.Zemanová sú zvedavé na to, aké ktorá z nich má vysvedčenie.
Foto: Archív TASR



Pionieri z V. triedy ZDŠ na Bilikovej ulici v Bratislave-Dúbravke si prezerajú vysvedčenie, 1976

Aj na bratislavských školách sa v stredu 30.júna skončil školský rok a desaťtisícom chlapcom a dievčat sa začali letné prázdniny. Vysvedčenie z rúk pedagógov prevzalo dnes na Slovensku vyše 690 tisíc žiakov ZDŠ, takmer pätdesiattisíc gymnazistov, do sedemdesiat dva tisíc študentov stredných odborných škôl a okolo dvadsattisíc žiakov učňovských škôl a učilíšt Pionieri z V. triedy ZDŠ na Bilikovej ulici v Bratislave-Dúbravke si prezerajú vysvedčenie.
Foto: Archív TASR



Žiačky zo ZDŠ na Jelačičovej ulici v Bratislave /zľava/ Lenka Ješinová, Vierka Nývltová a Eva Prušvicová si prezerajú vzájomne vysvedčenie, 1966

Vo štvrtok 30. júna skončil sa školský rok na všetkých typoch škôl v Československu i v odborných učilištiach závodov. Žiaci prevzali vysvedčenia z rúk svojich triednych učiteľov a rozlúčili sa s nimi s kyticami čerstvých kvetín. Na dva mesiace sa pre žiakov zavreli brány škôl, pre mnohých však, čo idú do zamestnania, hádam navždy.
Foto: Archív TASR