Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

UNIKÁTNE FOTO: Hurá do vody, takto sa šantilo na kúpaliskách

V rekreačnom stredisku v Detve je veselo. Zišlo sa tu 96 chlapcov z celého Slovenska, ktorí ukončili školu a rozhodli sa pre najčestnejšie povolanie, pre baníctvo. Strávia tu mesiac rekreácie pred nástupom do baní. Ich denný program je veľmi pestrý. V krúžkoch, ktoré si založili a to v politickom, kultúrnom, baníckom, brannom, telovýchovnom a polytechnickom pripravujú sa na svoje budúce povolanie. Príjemné osvieženie baníckej novej smene poskytuje prírodné kúpalisko v Detve z roku 1952. Foto: Archív TASR

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové fotografie z archívu TASR s originálnymi popiskami.

Bratislava 11. augusta (TASR/Teraz.sk) - Kúpalisková sezóna vrcholí, vonku praží slnko a dvíha až nad tridsiatku teploty. Na schladenie je najlepší pobyt pri vode. Pozrite, ako sa ľudia v minulosti tešili a skokom išli do vody.

Kúpalisko Lido 1958
Tohtoročné horúce májové dni vylákali milovníkov prírody a kúpania na predčasné otvorené kúpaliská a k riekam. Aj na pravom brehu Dunaja v Bratislave je v týchto dňoch neobyčajne rušno na kúpalisku Lido.
Foto: Archív TASR


Kúpalisko na Tehelnom poli 1959
Prvé návštevníčky bratislavského letného kúpaliska na Tehelnom poli prichádzajú na terasu pre opaľovanie, 16. mája 1959.
Foto: TASR - Š. Petráš


Senecké jazerá 1959
V príjemnom prostredí seneckých jazier, ktorých vodná plocha 70 ha sa v budúcich rokoch rozšíri spojením štyroch jazier na 100 ha, nachádzajú oddych tisícky Bratislavčanov a obyvatelia zo širokého okolia.
Foto: Archív TASR


Jazero Vajnorka 1961
Tohoročné leto trávia mnohí bratislavskí občania v príjemnom prostredí na brehu jazera Vajnorka, známe pod názvom Zlaté piesky a na jazere Pasienky pri Vajnorskej ceste. Jazerá svojou rozlohou umožňujú návštevníkom nielen kúpať sa, ale aj člnkovať a jazdiť na vodných bicykloch.
Foto: Archív TASR


Na bratislavskom kúpalisku 1964
Rušno je po tieto dni na bratislavských kúpaliskách. Tisíce obyvateľov, dospelých i mládeže, prichádzajú na Zlaté Piesky, k Dunaju a na iné kúpaliská, aby sa pri vode a na čerstvom vzduchu osviežili, nadobudli síl do ďalšej práce a učenia.
Foto: Archív TASR


V Bratislave 1964
Rušno je po tieto dni na bratislavských kúpaliskách. Tisíce obyvateľov, dospelých i mládeže, prichádzajú na Zlaté Piesky, k Dunaju a na iné kúpaliská, aby sa pri vode a na čerstvom vzduchu osviežili, nadobudli síl do ďalšej práce a učenia.
Foto: Archív TASR


Kúpalisko EVA v Piešťanoch 1965
Slnečné dni boli doteraz v tomto roku veľmi zriedkavé. O to viac si ich vieme oceniť najmä teraz na začiatku letnej sezóny. Známe kúpalisko EVA v Piešťanoch sa denné zaplňuje 3-5 tisícami návštevníkov. Snímka vznikla 28. júna 1965.
Foto: TASR - K. Cich


Kúpalisko na Tehelnom poli 1969
Mimoriadne horúčavy, ktoré tohto roku prekvapili aj Bratislavu, kde namerali v pondelok vyše 33,3°C, čo bol opäť vyše storočný denný rekord maximálnej teploty. V utorok 27. júna namerali až 36,7°C, čo je rekord z roku 1935. Tieto horúčavy prilákali stovky mladých ľudí a obyvateľov mesta na bratislavské kúpaliská - Zlaté piesky a Letné kúpalisko. Pohľad na Letné kúpalisko v Bratislave, ktoré v horúčavách patrilo hlavne deťom.
Foto: Archív TASR


Bagrovisko v Rovinke 1969
Suché a horúce leto pokračuje, vodné toky a kúpaliská s osviežujúcou vodou sú stále vyhľadávané. Mnohí obyvatelia Bratislavy, najmä majitelia áut dávajú prednosť bagroviskám s krištáľovo čistou vodou. Jedno z nich je aj v Rovinke, odkiaľ sú naše fotozábery.
Foto: Archív TASR


Kúpalisko na Tehelnom poli 1969
V tohtoročných horúcich letných dňoch, keď ortuť teplomeru vyskočí až na 38 stupňov, prežívajú kúpaliská v Bratislave hotovú inváziu po osviežení lačniacich obyvateľov. Tak je to aj na kúpalisku na Tehelnom poli.
Foto: Archív TASR


Vyšné Ružbachy 1973
Vyšné Ružbachy v malebnej oblasti Vysokých Tatier patria medzi naše najobľúbenejšie kúpele. Čo do kapacity prameňov liečivej uhličitej vody a zemitej kyselky sú najvýdatnejšími na Slovensku a majú ešte jednu zvláštnosť - najväčšie prírodné kúpalisko v republike / 50x50 m / s termálnou 20-24 stupňov teplou vodou. Pracovníci kúpeľov, ktoré sú tiež rekreačným strediskom a kde liečia stavy vyčerpanosti a ľahšej neurózy, robia toho času prípravné práce na hlavnú sezónu. Snímka pochádza z 25. apríla 1973.
Foto: TASR - J. Přibyl


Kúpalisko vo Vrbove 1982
Začiatkom leta otvorili vo Vrbove neďaleko Kežmarku /okr. Poprad/ termálne kúpalisko s 50 m bazénom a dvoma detskými bazénmi. Bazén zásobuje 56°C teplou vodou výdatný prameň z hĺbky 1 742 m. Investorom diela je MO Slovenského rybárskeho zväzu v Kežmarku. Ku kúpalisku patria šatne, bufet a reštaurácia. Pohľad na kúpalisko.
Foto: Archív TASR