Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: Takto si pamätáme pionierske tábory

V pionierskom tábore Trenčan pri Moravskom Lieskovom, okres Trenčín trávi v prvom prázdninovom turnuse radostné chvíle 187 detí, zväčša z Bratislavy. Ich pobyt spestrili výlety do Trenčianskych Teplíc a Piešťan, večery pri táboráku, estrády a športové sútaže, 20.07.1963. Foto: V. Přibyl

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové fotografie z archívu TASR s originálnymi popiskami.

Bratislava 17. júl (Teraz.sk) - Dnešné deti trávia letné prázdniny za počítačom, na kúpalisku alebo v letných školách. V móde sú aj tábory, ale také, ako boli kedysi, si dnes určite nevedia predstaviť. Teraz.sk prináša unikátne fotografie pionierských táborov v rokoch 1954 - 1980.



1954
V prvých septembrových dňoch naša mládež znovu zapĺňala školské lavice. Školské budovy, dvory i záhrady sa znovu rozozvučali detskými hlasmi. V pamäti sú im ešte živé spomienky na krásne dni prázdnin. Zaiste aj prvé úlohy budú písať o prázdninách. A veru mnohí žiaci - pionieri i sväzáci budú mať o čom písať i hovoriť. Najmä tí, ktorí boli na rekreácii v pionierskych táboroch. Vyše 100 našich a 20 fínskych pionierov bude dlho spomínať na radostné dni prázdnin, strávené v Medzinárodnom tábore mieru v Detskom raji vo Vysokých Tatrách, 13.09.1954
Foto: Ján Kočiš


1959
Od konca júla 1959 je 104 detí najlepších robotníkov a technikov národného podniku Elektrosvit z Nových Zámkov v pionierskom tábore na Počúvadlo pod Sitnom. V peknom prostredí strávia tu dvadsať dní pionierskej rekreácie. Tábor je v rekreačnom stredisku Elektrosvitu, ktorý si vybudovali pracujúci závodu svojpomocne. O výchovu detí sa stará 6 pedagógov a zdravotná sestra. Účastníci rekreácie podnikajú výlety na pamätné miesta Slovenského národného povstania a do blízkych kúpeľov, 12.08.1959.
Foto: Štefan Petráš


V malebnom prostredí Vinianskeho jazera pod úbočiami Vihorlatu zriadili v tomto roku pre deti zamestnancov z chemického priemyslu na Slovensku pioniersky tábor v ktorom sa v troch turnusoch vystrieda dovedna 351 detí. Záber z Pionierskeho tábora J. Fučíka pri Vinianskom jazere, v ktorom sú deti pracujúcich z chemického priemyslu z celého Slovenska. Deň v tábore končí spustením vlajky, a vyhodnotením. Na obrázku oddielový vedúci podávajú hlásenie, 13.08.1959.
Foto: František Sivák


1963
Do medzinárodného pionierskeho tábora pod legendárnym Sitnom pri Počúvalskom jazere, neďaleko Banskej Štiavnice prišli do prvého turnusu mladí rekreanti zo Švédska, Bulharska, Islandu, Rakúska, Juhoslávie a naši pionieri. Do 130 detí bude tu v malebnom prostredí Štiavnických hôr tráviť v družnej zábave štyri týždne prázdnin, 11.07.1963.
Foto: Fr. Kocian


Do medzinárodného pionierskeho tábora pod legendárnym Sitnom pri Počúvalskom jazere, neďaleko Banskej Štiavnice prišli do prvého turnusu mladí rekreanti zo Švédska, Bulharska, Islandu, Rakúska, Juhoslávie a naši pionieri. Do 130 detí bude tu v malebnom prostredí štiavnických hôr tráviť v družnej zábave štyri týždne prázdnin. Pavel Spišák - slávnostný trubač I. turnusu, 11.07.1963.
Foto: Fr. Kocian


V pionierskom tábore Trenčan pri Moravskom Lieskovom, okres Trenčín trávi v prvom prázdninovom turnuse radostné chvíle 187 detí, zväčša z Bratislavy. Ich pobyt spestrili výlety do Trenčianskych Teplíc a Piešťan, večery pri táboráku, estrády a športové sútaže, 20.07.1963.
Foto: V. Přibyl


1964
V piatok 3. júla otvorili pri obci Zlatá Idka v malebnom údolí Bukovce pioniersky tábor pre deti pracovníkov VSŽ. Ubytovalo sa tu 240 detí, ktoré po trojtýždennom pobyte vystriedajú ďalší malí rekreanti, 04.07.1964.
Foto: G. Bodnár


1966
Takmer 250 detí valciarov, zlievačov, vysokopeciarov a ostatných pracovníkov hutníckeho kombinátu Východoslovenských železiarní trávi prázdniny v rekreačnom stredisku kombinátu v Zlatej Idke. V peknom prostredí zelených hôr majú pionieri tie najlepšie podmienky na zotavenie, 05.08.1966.
Foto: Bodnár


1979
Takmer sedemsto detí sa vystrieda cez tohtoročné prázdniny v pionierskom tábore Slovnaftu v Chtelnici /okr. Trnava/. Veľmi pekne vybudovaný tábor ponúka malým rekreantom spoločenské priestory, športoviská, bazén a prekrásne okolie. Súčasťou programu každého turnusu sú športové a branné hry, pionierska olympiáda, karneval, výlety do okolia a mnoho ďalších podujatí. Vzornú starostlivosť pedagogického a prevádzkového kolektívu dokumentuje fakt, že pioniersky tábor Mier je už po niekoľko rokov hodnotený Slovenskou odborovou radou ako najlepší na Slovensku, 08.08.1979.
Foto: V. Ando


1980
V prvých septembrových dňoch naša mládež znovu zapľňala školské lavice.Školské budovy, dvory i záhrady sa znovvu rozozvučali detskými hlasmi. V pamäti sú im ešte živé spomienky na krásne dni prázdnin. Zaiste aj prvé úlohy budú písať o prázdninách. A veru mnohí žiaci - pionieri i sväzáci budú mať o čom písať i hovoriť. Najmä tí, ktorí boli na rekreácii v pionierskych táboroch. Vyše 100 našich a 20 fínskych pionierov bude dlho spomínať na radostné dni prázdnin, strávené v Medzinárodnom tábore mieru v Detskom raji vo Vysokých Tatrách. Pionieri Vladimír Priputen, Igor Višvader a František Wolfli ako táboroví trubači radi si zanôtili na svojích nástrojoch, len sa tak hora ozývala. Ich umenie ich urobilo stredobodom záujmu ostatných pionierov, 20.07.1980.
Foto: Ján Kočiš