Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: Hurá na prázdniny!

Deti poľnohospodárov trávia školské prázdniny v pionierskom stanovom tábore Mladá garda. Na snímke z 12.03.1961 v malebnom údolí neďaleko hradu Červený Kameň v dedinke Píla trávi 150 detí pracovníkov poľnohospodárstva a lesného hospodárstve v pionierskom tábore Mladá garda. Foto: TASR - M. Slosiariková

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové fotografie z archívu TASR s originálnymi popiskami.

Bratislava 2. júla (Teraz.sk) – Desať mesiacov preletelo, deti dostali do rúk vysvedčenia - svedectvá svojej šikovnosti. Mnohým zažiarili oči od radosti z jedničiek. No predovšetkým nastal čas voľna - hurá na prázdniny!



Tisícky detí našich pracujúcich trávili každoročne svoje prázdniny v pionierskych táboroch a rekreačných
strediskách, ktoré sa nachádzajú v miestach najkrajších prírodných krás našej vlasti. Na každom kroku sa stretávajú s novými zaujímavými vecami, každý krok je im poučením. Čas voľna však ratolesti netrávili iba šantením a objavovaním zákutí prírody, mnohé z nich využili čas i užitočne - učením sa či pomocnými prácami na poli.

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové fotografie z archívu TASR s originálnymi popiskami.

800 školopovinných detí a detí predškolského veku zo zatopeného Čalova strávi prázdniny v rôznych rekreačných strediskách Slovenska a Moravy. 180 detí je ubytovaných od začiatku júla vo Vsetíne, ďalšie deti sú umiestené v Novom Meste nad Váhom, Myjave, Starej Turej. V týchto dňoch odišlo posledných 62 detí aj so svojimi učiteľmi do Banskej Bystrice, kde zostanú až do konca augusta. Na snímke z 13.07.1965 sa Gabriela Miklóšová lúči so svojimi dvomi deťmi, 8-ročným synčekom a 11-ročnou dcérkou, ktoré odchádzajú do Banskej Bystrice.
Foto: TASR - I. Dubovský


Na snímke z 12.08.1954 vidno radostné prázdniny žiakov 2. osemročnej strednej školy v Bratislave. Rannou rozcvičkou sa začína každodenný život mladých rekreantov.
Foto: TASR


Deti z Lehníc (okres Dunajská Streda) pomáhajú 29.07.1970 cez prázdniny svojim rodičom na poli. Doteraz okopávali lehnickí školáči kukuricu a vinohrady. Na obrázkoch ich vidíme pri zbere kŕmneho hrachu, ktorý družstvo pestuje na semeno. Po skončení tejto práce pôjdu ošetrovať kukuricu.
Foto: TASR - J. Lofaj


Pri Viňanskom jazere na východnom Slovensku, neďaleko Michaloviec trávia svoje prázdniny deti zamestnancov chemických závodov z Hencoviec, Svitu a Dobšinej. V tomto pionierskom tábore, ktorý nesie názov Tábor Júliusa Fučíka, sa vystrieda v 21-dňových turnusoch takmer 400 detí. Na snímke z 10.08.1961 vidno, ako mladým rekreantom veľmi dobre prospieva pobyt na čerstvom vzduchu.
Foto: TASR - J. Valko


Na okraji mesta Myjava v peknom prírodnom prostredí stojí moderný internát Strednej priemyselnej školy strojníckej, v ktorom usporiada KNV ZČSSP v Bratislave tak ako po minulé letné prázdniny, medzinárodný tábor ruského jazyka. Tento tábor je určený pre žiakov ZDŠ, aby si tu dopĺňali znalosti z ruského jazyka za pomoci sovietskych lektorov, pionierov a komsomolcov. Na snímke vpravo Galina Petrovna Gerasimovová, metodička sovietskych učiteľov z mesta Voskresensk, konverzuje dňa 16.07.1975 s pioniermi ôsmeho oddielu. Vľavo na obrázku je dr. Eva Liptáková, metodička ruského jazyka z Pedagogickej fakulty UK z Trnavy, ktorá sleduje výuku.
Foto: TASR - J. Teslik


V krásnom prostredí pionierskeho tábora Radostná mladosť v Tepličke pri Krupine trávi svoje školské prázdniny 168 detí zamestnancov ČSD, ČSAD Zvolen, VŠLD, Bučiny, Štátnych, lesov Vígľaš a ďalších závodov okresu Zvolen. V tábore, ktorý je majetkom Lokomotívneho depa vo Zvolene, majú deti k dispozícii futbalové a volejbalové ihrisko, náradie na hranie stolného tenisu a pestovanie ľahkej atletiky. Okrem rôznych športových a spoločenských súťaží, ktoré prebiehajú v tábore a jeho okolí, deti navštívili Bojnice, Dudince a kúpalisko v Santove. Na záver pobytu budú mať karneval. V pionierskom tábore v Tepličke sa v čase školských prázdnin vystrieda vyše 400 detí vo veku od šesť do 15 rokov.
Foto: TASR


Do hôr Vrátnej doliny si 18.08.1954 vyšli pionieri z bratislavského Pionierskeho domu Kl. Gottwalda. Vedúcim výpravy je asistent Vysokej pedagogickej školy prof. Vladimír Černušák.
Foto: TASR - Koloman Cích , Imrich Gašparík