Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: Výklad, pýcha socialistického obchodu

V mnohých našich mestách sú v kultúrnych izbách i vo výkladoch obchodných domov vystavené dary, ktoré posielajú naši občania v Mesiaci československo-sovietskeho priateľstva bratskému sovietskemu ľudu, 14.11.1955. Foto: TASR / Ladislav Roller

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové fotografie z archívu TASR s originálnymi popiskami.

Bratislava 9. apríl (Teraz.sk) - V socializme sa obchody neraz museli vyrovnávať s nedostatkom tovaru. Aj toho základného, ako je napríklad toaletný papier. Keď potom nedostatkový tovar prišiel a predajne sa ako-tak zásobili, stál už pred vchodom dlhý rad nedočkavcov.



Súdruhovia však mysleli na všetko a ľuďom spríjemnili dlhé chvíle ukážkovo ozdobenými výkladmi. Teraz.sk vám prináša unikátne fotografie z archívu Vtedy.sk s originálnymi popiskami.

V dielni krajskej aranžovne pracovali vo dne v noci, aby dekoračný materiál včas pripravili pre výzdobu stoviek výkladov odevných obchodov, 30.09.1953.
Foto: TASR / Jožo Teslík


Pracovníci obchodu mali plné ruky práce. Dňom i nocou pripravovali tovar pre našich pracujúcich za znížené ceny. 02.04.1954.
Foto: TASR / Ján Kočiš


Bratislavské obchody sa pripravili na predaj za znížené ceny, 31.03.1954.
Foto: TASR / Koloman Cích


Dievčatá zo školy v Krasňanoch si prezerajú výklady. Treba zistiť, čo ešte dokúpiť, aby boli pripravené k zahájeniu nového školského roku, 24.08.1955.
Foto: TASR / Viliam Přibyl


Mnohé bratislavské obchody si pri príležitosti blížiacich sa osláv 39. výročia Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie sviatočne upravili výklady. Na obrázku vidíme výklad Rýchloopravovne hodín na Hurbanovom námestí, 06.11.1956.
Foto: TASR / Ladislav Roller


Výklady našich obchodov hlásajú pozdravy blížiacemu sa zjazdu Komunistickej strany Slovenska vkusnými pútačmi. Dekoratér z reklamného oddelenia obchodného domu Dunaj pri úprave, 05.05.1958.
Foto: TASR / Viliam Přibyl


Radostná práca v predajniach. František Heško s chuťou začal pripevňovať nové cenovky na ženské a mužské šatovky vo výkladnej skrini predajne na Molotovovej ulici v Bratislave, 07.03.1959.
Foto: TASR / Viliam Přibyl


V Sovietskom zväze vyšla učebnica dejín Komunistickej strany Sovietskeho zväzu, ktorú čoskoro preložili do češtiny, a v týchto dňoch vychádza už aj v slovenčine nákladom 30 000 výtlačkov. Prvé exempláre sa dostali už aj do výkladných skríň predajne na Molotovovej ulici, 25.09.1959
Foto: TASR / Magda Slosiariková


Atraktívnu predajňu otvorí v stredu 11. februára podnik zahraničného obchodu Merkúria a Domáce potreby Bratislava. Predajňa bude pre podnik zahraničného obchodu miestom, kde bude overovať záujem kupujúcich o jednotlivé druhy zahraničných tovarov prv, než ich začne dovážať vo veľkom. Už deň pred otvorením predajne sa pred lákavými výkladmi zastavovali chodci, 10.02.1970.
Foto: TASR / Ján Lofaj


Výklad predajne na Námestí SNP, 28.10.1977.
Foto: TASR / J.Teslík


Hlavné mesto Slovenska Bratislava žije v znamení blížiacich sa MS v krasokorčuľovaní. Aranžéri obchodného domu Dunaj a ďalších podnikov pripravili slávnostnú výzdobu, 20.02.1973.
Foto: TASR / Štefan Petráš


K slávnostnej atmosfére prispievajú i vyzdobené výklady bratislavských obchodov. Zábery zo súťažného výkladu v kvetinárstve na Obchodnej ulici, 20.02.1973.
Foto: TASR / Štefan Petráš