Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

UNIKÁTNY VIDEOPROJEKT: Šesť tunelov z Hornej Štubne do Prievidze

Foto: Tablet.TV

TABLET.TV vám vďaka spolupráci s Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) opäť prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval.

Bratislava 13. august (Teraz.sk/TABLET.TV) - Dnes cestujeme vlakom opäť, tentokrát z Hornej Štubne. ZSSK na tejto trati v súčasnom grafikone vlakovej dopravy prevádzkuje denne 9 párov osobných vlakov, z toho v smere z Prievidze sú dva vlaky vedené bez prestupu v Hornej Štubni až do Vrútok. V smere do Prievidze je vedený jeden priamy vlak bez prestupu v Hornej Štubni z Vrútok do Prievidze.

Na vlaky sú nasadzované motorové jednotky 861, 831 a klasické súpravy.

Ako sme už viackrát avizovali, v rámci nášho projektu vám postupne ukážeme všetky železničné trate na Slovensku.

Dnes ponúkame možnosť pozorovať železničnú trať z hľadiska rušňovodiča na 37 kilometrovej trati ŽSR 145 Horná Štubňa- Prievidza od prvej do poslednej sekundy v úlohe rušňovodiča Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s.

Na rozdiel od reálneho rušňovodiča budete mať výhodu infografiky, ktorá vám v priebehu jazdy ukáže, aké kultúrne, historické, alebo cestopisné pamiatky sa v danom okamihu okolo vás nachádzajú. Ďalšie informácie o projekte nájdete pod videooknom, ktoré predstavuje vjazd do železničnej reality.

Príjemnú cestu vlakom!


Pre lepšiu orientáciu na stránke


V hornej časti ponúkame okno, v ktorom je jazda vlaku medzi Hornou Štubňou a Prievidzou zaznamenaná kamerou od prvej do poslednej sekundy.

Nižšie sa dozviete technické údaje o vlaku a trati, po ktorej cestujete a zaujímavosti o jednotlivých zastávkach.

Začiatok cesty: Železničná stanica Horná Štubňa


Železničná stanica Horná Štubňa
Foto: Tablet.TV


Projekt TABLET.TV
Cieľom projektu je priniesť vám možnosť precestovať celé Slovensko po koľajniciach. VO VLAKU. Postupne budeme zverejňovať videá jednotlivých úsekov tratí, ale aj doplňujúce videoreportáže, napríklad predstavíme vám najdôležitejšie železničné stanice, alebo zoberieme vás do železničného depa, kde vám ukážeme železničnú techniku. To všetko jednak na stránke www.teraz.sk, alebo na stránke www.tablet.tv a takisto na stránke o svete železníc www.vovlaku.sk.


Technické údaje o vlaku, v ktorom sa veziete a trati

Jazda v osobnom vlaku Os 5612 Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. v motorovej jednotke 813.

Železničná trať Horná Štubňa- Prievidza (v cestovnom poriadku pre verejnosť označená ako železničná trať číslo 145) je železničná trať na Slovensku, ktorá spája Hornú Štubňu a Prievidzu.

Jednokoľajná spojnica Hornej Nitry a Turca má dĺžku 37 km a prekonáva pohoria Žiar a Kremnické vrchy. Na trati sú 4 mosty (viadukty), 6 tunelov a 8 zastávok.

Obsluhuje mesto Prievidza, ďalej obce Chrenovec, Jalovec a Ráztočno, nasleduje zastávka v meste Handlová a Remata (tiež uvádzaný názov Remäta). Bralským tunelom trať prekonáva pohorie Žiar a vchádza do obce Sklené, predposlednej zastávky pred Hornou Štubňou, kde sa trať napája na trať 171, spájajúcu Diviaky a Zvolen cez Kremnicu.

Okrem osobnej dopravy je trať využívaná i na dopravu uhlia z Bane Handlová do elektrárne v Novákoch.

Číslo trate: ŽSR 145
Správca: Železnice Slovenskej republiky
Trasa: Horná Štubňa- Prievidza
Rozchod: 1435 mm

.
Stanice na trati:
• Horná Štubňa
• Sklené pri Handlovej
• Remäta
• Handlová
• Ráztočno
• Jalovec
• Chrenovec
• Prievidza


Koniec cesty – stanica Prievidza


Stanica Prievidza
Foto: Tablet.TV


Zaujímavosti trate


Handlovka
Handlovka je rieka na strednom Slovensku, v okrese Prievidza. Je ľavostranným prítokom Nitry, má dĺžku 32 km a zaberá povodie s veľkosťou 178,3 km². Je tokom IV. rádu a priemerná lesnatosť povodia je 40 %. Pôvodný názov rieky bol Prievidza (do polovice 19. storočia).
Handlovka
Foto: TASR

Steká do lesnatej oblasti Necpalskej hory (ktorá oddeľuje Handlovskú kotlinu od vlastnej Hornonitrianskej kotliny), cez ktorú sa prerezáva hlboko zarezaným skalnatým údolím, stáča k juhozápadu a priteká na územie mesta Prievidza. Tečie rovinatým územím dna Hornonitrianskej kotliny, kde priberá niekoľko ľavostranných prítokov, stekajúcich zo svahov pohoria Vtáčnik. Najprv Mraznicu, potom prítok z Driakovej doliny s Moštenicou, ďalej Vlčí kanál a najvodnatejšiu Ciglianku, ktorá preteká obcou Koš a na území ktorej (pri železničnej zastávke) sa vlieva v nadmorskej výške cca 245 m n. m. do Handlovky. Handlovka ústi do Nitry medzi obcami Koš, Opatovce nad Nitrou a mestom Nováky (časť Laskár).

11. decembra 1960 došlo k mohutnému zosuvu na južnom okraji Handlovej, ktorý bol v pohybe až do 30. mája 1961. Zosuv známy ako Handlovský zosuv zdvihol koryto Handlovky v kratšom úseku až o 10 metrov.
(Handlova323229) Zdroj: TASR

Hornonitriansky banský skanzen
Pri návšteve hornej Nitry vás očarí krajina svojimi prírodnými krásami a historickými zvláštnosťami s bohatou faunou a flórou.
Hornonitriansky banský skanzen
Foto: TASR

Prehliadková trasa Hornonitrianskeho banského skanzenu Baňa Cigeľ začína jazdou banským vláčikom v dĺžke 2 312 metrov do hnedouhoľnej bane. Pokračuje pešou prehliadkou podzemnými banskými priestormi v minimálnej hĺbke 80 m pod povrchom v bývalej časti II. ťažobného úseku. Pešia časť prehliadkovej trasy v bani má dĺžku 566 m jedným smerom.
Prostredníctvom sprievodcov Hornonitrianskeho banského skanzenu Baňa Cigeľ (ďalej len HBS-BC) – bývalých baníkov - za využitia statických a funkčných banských technických zariadení je návštevníkovi prezentovaný ľudský príbeh fárajúceho baníka. Príbeh sa odvíja od začiatku prehliadkovej trasy a prehliadka postupne vnáša návštevníka do deja. Prostredníctvom panelov s výkladom a audio-vizuálnej techniky ďalej podnecuje predstavivosť a vytvára v ňom rad nových emotívnych zážitkov.
Zdroj: wikipedia.org a vlaky.net