Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Cestujeme z Galanty do Trnavy

Železničná stanica Sereď Foto: Tablet.TV

TABLET.TV vám vďaka spolupráci s Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) opäť prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval.

Bratislava 24. september (Teraz.sk/TABLET.TV) - Pred nedávnom sme vám umožnili pozorovať trať z hľadiska rušňovodiča na trati140 z Prievidze do Nových Zámkov. Teraz vám predstavíme trať 133.

Postupne vám kážeme všetky železničné trate na Slovensku. A to jednak na stránke www.teraz.sk, alebo na stránke www.tablet.tv a samozrejme aj na domovskej stránke celého projektu www.vovlaku.sk.

Dnes ponúkame možnosť precestovať trať ŽSR 133 Galanta - Trnava od prvej do poslednej sekundy v úlohe rušňovodiča Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. v osobnom vlaku Os 4556.

Na rozdiel od reálneho rušňovodiča budete mať výhodu infografiky, ktorá vám v priebehu jazdy ukáže, aké kultúrne, historické, alebo cestopisné pamiatky sa v danom okamihu okolo vás nachádzajú. Ďalšie informácie o projekte nájdete pod videooknom, ktoré predstavuje vjazd do železničnej reality.
Príjemnú cestu vlakom!



Pre lepšiu orientáciu na stránke
V hornej časti ponúkame okno, v ktorom je jazda vlaku medzi Galantou a Trnavou zaznamenaná kamerou od prvej do poslednej sekundy.

Nižšie sa dozviete technické údaje o vlaku a trati, po ktorej cestujete a zaujímavosti o jednotlivých zastávkach.


Začiatok cesty: Železničná stanica Galanta


Železničná stanica Galanta
Foto: Teraz.sk


Projekt TABLET.TV
Cieľom projektu je priniesť vám možnosť precestovať celé Slovensko po koľajniciach - VO VLAKU. Postupne budeme zverejňovať videá jednotlivých úsekov tratí, ale aj doplňujúce videoreportáže, napríklad predstavíme vám najdôležitejšie železničné stanice, alebo zoberieme vás do železničného depa, kde vám ukážeme železničnú techniku.


Technické údaje o vlaku, v ktorom sa veziete a o trati
Jazda v osobnom vlaku Os 4556 Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. vo veľkopriestorovej dvojpodlažnej elektrickej jednotke radu 671.

Železničná trať Trnava – Sereď (v cestovnom poriadku pre verejnosť označená ako železničná trať číslo 133) je elektrifikovaná jednokoľajná železničná trať na Slovensku, ktorá spája Trnavu a Sereď. Patrí k trati 133 (Galanta – Leopoldov), ktorej hlavný úsek prepája s traťou 120 (Bratislava – Žilina).

Číslo trate: ŽSR 133
Správca: Železnice Slovenskej republiky
Trasa: Galanta- Trnava
Rozchod: 1435 mm


Z histórie trate
Spojenie Trnavy a Serede bolo vybudované už v roku 1846 ako súčasť konskej železnice. Po presadení sa parnej trakcie bola trať prebudovaná a od 1. septembra 1876 aj daná do užívania.

Úsek bol elektrifikovaný v roku 1981.

Stanice na trati
• Galanta
• Gáň
• Sereď
• Nitra
• Križovany nad Dudváhom
• Trnava

.

Koniec cesty – stanica Trnava


stanica Trnava
Foto: Tablet.TV

Zdroj: wikipedia.org a vlaky.net

Zaujímavosti trate


Sereď
Sereď je mesto ležiace v Trnavskom kraji. Má rozlohu 30,454 km² a žije tu 15 923 obyvateľov (stav k 31. 12. 2015).

Sereď je bohatá na pamiatky, ako napríklad Vodný hrad, v súčasnosti pozostatky kaštieľa v mestskom parku v ktorom sa našli rôzne historické artefakty. Počas druhej svetovej vojny sa tu nachádzal tábor, kde väznili Židov (v súčasnosti sa nachádza v jeho priestoroch Múzeum holokaustu).
Múzeum holokaustu v Seredi
Foto: TASR

Pracovný tábor v Seredi vznikol z vojenských útvarov v roku 1941. Jeho dejiny sú spojené so štyrmi fázami; v prvej ho vybudovali a zriaďovali v ňom pracovné dielne, v druhej sa stal jedným z piatich centier pre organizáciu transportov Židov. Ako pracovný tábor s výrobňou v dielňach fungoval v tretej fáze a v poslednej, od roku 1944 do konca marca 1945 sa stal koncentračným táborom. Od roku 1942 do konca roku 1944 v ňom pracovalo približne 700 až 1200 väzňov.