Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Gemerským expresom do Muráňa

Železničná stanica Jelšava. Foto: Vovlaku.sk

Vovlaku.sk vám vďaka spolupráci s Košice Región Turizmus a so Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu.

Bratislava 16. júna (Vovlaku.sk) - Postupne vám ukazujeme všetky používané železničné trate na Slovensku. To všetko jednak na stránke www.teraz.sk, alebo na stránke www.tablet.tv a takisto na špecializovanej stránke o železničnej doprave - www.vovlaku.sk.

Dnes pôjdeme po zrušenej trati Plešivec – Muráň. Košice Región Turizmus v spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. na tejto trati vypravuje výletný osobný vlak „Gemerský expres“. Pôjdeme od prvej do poslednej sekundy v úlohe rušňovodiča Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s.

Na rozdiel od reálneho rušňovodiča budete mať výhodu infografiky, ktorá vám v priebehu jazdy ukáže, aké kultúrne, historické, alebo cestopisné pamiatky sa v danom okamihu okolo vás nachádzajú. Ďalšie informácie o projekte nájdete pod videooknom, ktoré predstavuje vjazd do železničnej reality.

Príjemnú cestu!


Pre lepšiu orientáciu na stránke
V hornej časti ponúkame okno, v ktorom je jazda medzi Plešivcom a Muráňom zaznamenaná kamerou od prvej do poslednej sekundy.

Nižšie sa dozviete technické údaje o súprave a trati, po ktorej cestujete a zaujímavosti o jednotlivých zastávkach.

Začiatok cesty - Železničná stanica Plešivec


Železničná stanica Plešivec.
Foto: Vovlaku.sk


Údaje o vlaku
Jazda v motorovej jednotke 813 výletného osobného vlaku „Gemerský expres“, ktorý vypravuje Košice Región Turizmus v spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s.


O trati
Železničná trať Plešivec – Muráň (v cestovnom poriadku pre verejnosť označená ako železničná trať číslo 165) je jednokoľajná železničná trať na Slovensku, ktorá spája Plešivec a Muráň cez Revúcu. Osobná preprava na trati je od roku 2011 pozastavená.

ZSSK spolu s organizáciou Košice Región Turizmus pravidelne obnovujú prevádzku na tejto trati v lete- turistom ponúkajú jazdu tzv. Gemerským expresom.

Gemerský expres premáva každú sobotu od 4. 5. do 22. 6. 2019 (vrátane) s ranným odchodom o 8:00 hod. z košickej železničnej stanice. V stanici Plešivec sa súprava rozpojí a cestujúci si môžu zvoliť, ktorým smerom budú pokračovať – buď na Slavošovce, alebo Muráň.

Číslo trate: ŽSR - 165
Správca: Železnice Slovenskej republiky
Trasa: Plešivec – Muráň
Rozchod: 1 435 mm


História trate
V náročnom teréne Slovenska bola doprava v minulosti pre absenciu spevnených ciest veľmi obťažná. Preprava dreva, surovín i výrobkov z odľahlých častí bolo možné len v čase zjazdných komunikácii a tak sa koncom 19. storočia pristupovalo k budovaniu železničných tratí. Tie umožňovali obojstrannú prepravu materiálu i tovaru, no zjednodušovali i prepravu ľudí.

Oblasť Revúcej bola rovnako odrezaná od dôležitých komunikácii, čomu malo napomôcť vybudovanie železnice z Plešivca a umožňujúce tak napojenie na trať z Lučenca do Rožňavy. Trať bola budovaná z Plešivca na západ k rieke Muráň a pokračovala popri nej cez Jelšavu a Revúcu do Muráňa. Na výstavbu trate prispeli i obce a trať bola slávnostne otvorená 21. novembra 1893. Pravidelná prevádza na trati začala o deň neskôr, 22. novembra 1893.

K zastaveniu osobnej dopravy (jazdy osobných vlakov) na trati došlo 1. mája 2011. Oficiálne posledný osobný vlak prešiel 30. apríla2011, čo bola posledná lokálna trať na Gemeri, kde ešte premávali osobné vlaky (ak nepočítame trať Jesenské – Rimavská Sobota – Tisovec – Brezno, ktorej väčšina sa nachádza v Malohonte).

Stanice na trati


Plešivec – križovatka s traťou 160 (Zvolen – Košice)
• Gemerská Hôrka zastávka
• Hucín
• Gemerský Milhosť
• Jelšavská Teplica
• Jelšava
• Lubeník – sídlo dirigujúceho dispečera (výpravcu) pre zjednodušené riadenie dopravy v úseku Lubeník – Muráň
• Revúcka Lehota
• Mokrá Lúka
• Revúca
• Muránska Dlhá Lúka
Muráň

Koniec cesty - Železničná stanica Muráň


Železničná stanica Muráň.
Foto: Vovlaku.sk

Zaujímavosti na trati


Gemer

Gemer (Gemerský región cestovného ruchu) je jeden zo slovenských regiónov a regiónov cestovného ruchu. Jeho územie je takmer totožné s územím bývalej Gemersko-malohontskej župy. Do regiónu sa nezaraďuje územie bývalého slúžnovského okresu Vaľkovňa, v súčasnosti patriace do okresu Brezno.

Ako región cestovného ruchu oficiálne zahŕňa:
• okres Rimavská Sobota - región Gemer sa rozkladá južne a východne od Rimavskej Soboty. Rimavská Sobota a územie okresu severne a západne od mesta je už región Malohont. Vrátane 10 obcí v okresoch Poltár a Brezno.
• okres Revúca
• okres Rožňava okrem dvoch severných obcí a niekoľkých obcí na východe okresu, ktoré patrili do Abovsko-turnianskej župy.

Na snímke krčah a džbány, výrobky gemersko-malohontských hrnčiarov, zo zbierok Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote, 14. júna 2019.
Foto: TASR - Branislav Caban


Gemer patrí spolu s Oravou, Liptovom a Spišom medzi najkrajšie slovenské turistické regióny. Medzi zaujímavosti Gemera patria:
• národné parky
o Muránska planina s hradom Muráň
o Slovenský kras
o Slovenský raj, s prekrásnou dolinou Hnilca
• lyžiarske centrum v Dedinkách, (bývalé obce Štefanovce a Imrichovce)
• vodná nádrž Palcmanská Maša
• pamiatky a zaujímavosti
o Rožňava, centrum
o Rimavské Janovce, Krásny románsky pôvodne kláštorný kostol
o hrad Gemer, dnes zarastená ruina
o Muránsky hrad, zachovalá ruina s výborným výhľadom
o Plešivec, zachovaný len jeden múr hradu


Zdroj: wikipedia.org, vlaky.net, vovlaku.sk