Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Unikátny vlakový videoprojekt: Tieto dve oravské stanice treba vidieť

Foto: Tablet.TV

TABLET.TV vám vďaka spolupráci s Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) opäť prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval.

Bratislava 22. október (Teraz.sk/TABLET.TV) - Po istom čase vám ukážeme nie jazdu z pohľadu rušňovodiča po trati, ale dve oravské železničné stanice - jednu nástupnú stanicu do regiónu Oravy a druhú, kde železničná trať vedúca Oravou končí.

To všetko jednak na stránke www.teraz.sk, alebo na stránke www.tablet.tv a takisto na špecializovanej stránke o železničnej doprave- www.vovlaku.sk.

Železničná stanica Kraľovany



Stanica Kraľovany je hlavná železničná stanica v Kraľovanoch. Nachádza sa na severnom okraji obce, na dôležitej dvojkoľajnej trati zo Žiliny do Košíc a je významnou oravskou križovatkou, a bránou do oravského regiónu. Je prestupnou stanicou pre trať na Oravu, ktorá od roku 1904 viedla až do pohraničnej Suchej Hory s napojením na poľskú železničnú sieť. V období druhej svetovej vojny bolo spojenie do Poľska prerušené a význam trate a teda aj jej staníc poklesol. V súčasnosti oravská trať končí v Trstenej, kde končia aj všetky spoje z Kraľovian.

Prevádzku v stanici začali 8. decembra 1871, keď otvorili úsek zo Žiliny do Popradu. Stanica Kraľovany je jedinou oravskou stanicou kde zastavujú rýchliky.

Železničná stanica Trstená





Stanica Trstená je hlavná železničná stanica v Trstenej.

Nachádza sa na východnom okraji mesta, na jednokoľajnej trati z Kraľovian. Prevádzku v stanici začali 21. decembra 1899, keď otvorili úsek z Tvrdošína do Suchej Hory. Prestupnou stanicou na Oravu sú Kraľovany, odkiaľ vedie trať údolím rieky Orava cez Dolný Kubín a Tvrdošín.

Pôvodne trať pokračovala od roku 1904 cez Suchú Horu do poľského Nového Targu, no od druhej svetovej vojny je spojenie do Poľska prerušené, čím význam trate a teda aj jej staníc poklesol. V roku 1970 bol zrušený úsek po Suchú Horu a odvtedy trať a všetky spoje končia v Trstenej.