Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Trať 140 z Prievidze do Chynorian

Foto: Tablet.TV

TABLET.TV vám vďaka spolupráci s Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) opäť prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval.

Bratislava 27. august (Teraz.sk/TABLET.TV) - Pred týždňom sme vám umožnili pozorovať trať z hľadiska rušňovodiča na trase z Diviak do stanice Prievidza. Z Prievidze pokračujeme ďalej po trati ŽSR 140. V ďalších dieloch projektu vám postupne ukážeme všetky železničné trate na Slovensku.

Dnes ponúkame možnosť precestovať trať 140 Prievidza - Chynorany od prvej do poslednej sekundy v úlohe rušňovodiča Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. v osobnom vlaku Os 5004.

Na rozdiel od reálneho rušňovodiča budete mať výhodu infografiky, ktorá vám v priebehu jazdy ukáže, aké kultúrne, historické, alebo cestopisné pamiatky sa v danom okamihu okolo vás nachádzajú. Ďalšie informácie o projekte nájdete pod videooknom, ktoré predstavuje vjazd do železničnej reality.
Príjemnú cestu vlakom!


.

Pre lepšiu orientáciu na stránke


V hornej časti ponúkame okno, v ktorom je jazda vlaku medzi Prievidzou a Chynoranmi zaznamenaná kamerou od prvej do poslednej sekundy.

Nižšie sa dozviete technické údaje o vlaku a trati, po ktorej cestujete a zaujímavosti o jednotlivých zastávkach.

Začiatok cesty: Železničná stanica Prievidza


Železničná stanica Prievidza
Foto: Tablet.TV



Projekt TABLET.TV
Cieľom projektu je priniesť vám možnosť precestovať celé Slovensko po koľajniciach- VO VLAKU. Postupne budeme zverejňovať videá jednotlivých úsekov tratí, ale aj doplňujúce videoreportáže, napríklad predstavíme Vám najdôležitejšie železničné stanice, alebo zoberieme Vás do železničného depa, kde Vám ukážeme železničnú techniku.


Technické údaje o vlaku, v ktorom sa veziete a trati
Jazda v osobnom vlaku Os 5004 Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. v motorovej jednotke radu 861.

Železničná trať Nové Zámky – Prievidza (v cestovnom poriadku pre verejnosť označená ako železničná trať číslo 140) je jednokoľajná železničná trať na Slovensku, ktorá spája Nové Zámky a Prievidzu. Je elektrifikovaná v úseku Nové Zámky - Šurany.

Číslo trate: ŽSR 140
Správca: Železnice Slovenskej republiky
Trasa: Prievidza- Chynorany
Rozchod: 1435 mm


História trate
Prvé plány prepojenia Komárna, Nitry a Trenčína Ponitrím sa objavili v projekte grófa Keglevicha už v roku 1865. Projekt sa nerealizoval pre nedostatok financií a po opakovaných neúspešných pokusoch ju vybudovala až Rakúska spoločnosť štátnej dráhy (StEG) v rokoch 1874 – 1884.

Vtedajšia trať však končila vo Veľkých Bieliciach a úsek do Prievidze sa dostaval až neskôr. 1.11.1876 bol otvorený úsek Šurany – Ivanka pri Nitre a 19.11.1876 úsek Ivanka pri Nitre – Nitra. Z Nitry do Topoľčian bola železnica otvorená 16.9.1881.

Otváranie jednotlivých úsekov
• 1876 Šurany – Nitra
• 1881 Nitra – Topoľčany
• 1884 Topoľčany – Veľké Bielice
• 1896 Veľké Bielice – Prievidza
• 1900 Nové Zámky – Šurany


Súčasnosť
V úseku Nové Zámky – Šurany je trať elektrifikovaná. Úsek Nové Zámky - Lužianky je využívaný výlučne regionálnou dopravou a nachádza sa na ňom aj najväčšie mesto celej trate Nitra. V úseku Lužianky - Prievidza je trať využívaná aj na rýchlikové spojenie Bratislava - Prievidza. Nákladnú prepravu na trati využívajú najmä priemyselné podniky na Hornej Nitre.

V roku 2018 by sa mala začať modernizácia a elektrifikácia trate 140 v úseku Lužianky – Šurany, ktorej súčasťou je aj dlho zanedbávaný úsek vedený cez mesto Nitra.

V lete 2013 bola vybraná firma, ktorá uskutoční Technicko-ekonomickú štúdiu pre Elektrifikáciu a optimalizáciu trate Leopoldov - Nitra - Šurany.

Plánované úpravy majú „pripraviť podmienky pre moderný dopravný systém integrovanej koľajovej dopravy.“ a tiež prepojenie s Bratislavou. Štúdia určila zvýšenie rýchlosti na celej trati do výšky 120 km/h.

Súčasťou úprav trate by malo byť umožnenie bezbariérového prístupu na nástupištia, rekonštrukcia osvetlenia, inštalácia vizuálneho informačného systému na staniciach a zastávkach a na staniciach rozhlas pre cestujúcich. Projekt má tiež vziať do úvahy prípadné zdvojkoľajnenie úseku Leopoldov - Nitra.

Najviac koľají, osem, bude elektrifikovaných v Nitre a v Lužiankach. Záverečná správa by mala byť hotová v marci 2015, po nej bude nasledovať projektová dokumentácia. Podľa údajov ŽSR z roku 2015 by sa mal projekt realizovať v rokoch 2019 až 2022.

Stanice na trati
• Prievidza(MHD Prievidza) – križovatka s traťou (145) Prievidza – Horná Štubňa
• Koš
• Nováky
• Zemianske Kostoľany
• Bystričany
• Oslany
• Veľké Uherce
• Partizánskezastávka (MHD Partizánske)
• Partizánske(MHD Partizánske)
• Veľké Bielice
• Žabokreky nad Nitrou
• Chynorany– križovatka s traťou (143) Trenčín – Chynorany


Koniec cesty – stanica Chynorany


stanica Chynorany
Foto: Teraz.sk

Zdroj: wikipedia.org a vlaky.net

Zaujímavosti trate


Chalmová
Obec Bystričany s necelými 2000 obyvateľmi sa rozkladá po oboch brehoch rieky Nitry. Na ľavom brehu rieky ležia Staré Bystričany a časť Vieska. Pozdĺž toku rieky sa rozkladá časť Chalmová, so samostatnou časťou termálneho kúpaliska na pravej strane rieky Nitry. Prvá písomná zmienka o obci je z roku 1388.
Chalmová
Foto: TASR

Termálne kúpalisko Chalmová je najväčším lákadlom pre turistov – obce Bystričany. Nachádza sa 20 km od okresného mesta Prievidza a 15 km od mesta Partizánske. Termálna horúca voda sa v tejto oblasti nachádza od nepamäti. Prvá zachovaná obrazová správa je z roku 1923, kedy bol vybudovaný prvý drevený zakrytý bazén a v roku 1927 sa po prvýkrát vyberalo vstupné 2 Kčs.

Kúpalisko je situované v peknom tichom prostredí priamo pod Drieňovým vrchom pohoria Strážovská vrchovina. Termálne pramene s teplotou vody od 25°C do 34°C sa nachádzajú na viacerých miestach v areáli kúpaliska. Okrem prameňov sú vybudované tri vrty s hĺbkou od 150 do 217 m a teplotami vody od 31°C do 42°C. Z týchto zdrojov sú plnené všetky bazény termálneho kúpaliska. Zaujímavosťou sú dva kryté regeneračné bazény s celoročnou prevádzkou, postavené priamo na termálnych prameňoch. Teplá termálna voda do nich vyviera priamo z prameňov na dne bazénu. Teplota vody v bazénoch sa pohybuje 32 - 34 °C a 37 – 40°C a reguluje sa vodou z vrtov.

Najväčším bohatstvom kúpaliska je termálna minerálna voda, ktorá je charakterizovaná ako prírodná, síranovo – hydrouhličitanová, vápenato – horečnatá, hypotonická s mineralizáciou 1200 – 1600 mg/l.

Malé Bielice
Termálne kúpele Malé Bielice sú súčasťou okresného mesta Partizánske a ponúkajú ideálne podmienky pre regeneráciu a relax.

V blízkosti kúpeľného komplexu je dokonca menšie, nehlučné športové letisko. Bezprostredné okolie ponúka ideálne podmienky pre turistiku, cykloturistiku i vyžitie pri zimných športoch, dopravné spojenie na okolité známe turistické ciele, vyhlásené prírodné zaujímavosti a cenné historické pamiatky zaisťuje dostatočná sieť udržiavaných ciest i pravidelná hromadná doprava.
Malé Bielice
Foto: Tablet.TV

Kúpelné zariadenie pre náročnú klientelu vyrástlo priamo v miestach, kde prirodzene vyviera teplá minerálna voda, dosahujúca teplotu až 40 stupňov Celzia. Balneológovia tu objavili tri rôzne pramene, ktoré majú veľmi priaznivé účinky predovšetkým na pohybové ústrojenstvo, nervovú sústavu, rehabilitáciu a regeneráciu organizmu.

Nájdete tu výhradne kúpeľné priestory, ale aj plaváreň a aquapark. Chýbať nemôžu kľudové bazény, plavecký bazén, odpočívarne alebo welness centrum so saunou, parou, mentolovými inhaláciami alebo turecké kúpele. Celý kúpeľno-relaxačný komplex pretína promenáda, prechádzajúca príjemným parkom.