Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Červenej Skaly do Brezna

Červená Skala Foto: Tablet.TV

TABLET.TV vám vďaka spolupráci s Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) opäť prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval.

Bratislava 31. júl (Teraz.sk/TABLET.TV) - Minulý týždeň sme vám umožnili pozorovať trať z hľadiska rušňovodiča na trase z Margecian do Červenej Skaly. V ďalších dieloch projektu Vám postupne ukážeme všetky železničné trate na Slovensku.

Dnes ponúkame možnosť precestovať trať ŽSR 172 Červená Skala - Brezno od prvej do poslednej sekundy v úlohe rušňovodiča Železničnej spoločnosti Slovensko vo vlaku REX 780.

Na rozdiel od reálneho rušňovodiča budete mať výhodu infografiky, ktorá vám v priebehu jazdy ukáže, aké kultúrne, historické, alebo cestopisné pamiatky sa v danom okamihu okolo vás nachádzajú. Ďalšie informácie o projekte nájdete pod videooknom, ktoré predstavuje vjazd do železničnej reality.
Príjemnú cestu!


Pre lepšiu orientáciu na stránke
V hornej časti ponúkame okno, v ktorom je jazda vlaku medzi Červenou Skalou a Breznom zaznamenaná kamerou od prvej do poslednej sekundy.

Nižšie sa dozviete technické údaje o vlaku a trati, po ktorej cestujete a zaujímavosti o jednotlivých zastávkach.

Začiatok cesty: Železničná stanica Červená Skala


Železničná stanica Červená Skala
Foto: Tablet.TV


Projekt TABLET.TV
Cieľom projektu je priniesť vám možnosť precestovať celé Slovensko po koľajniciach. Postupne zverejňujeme videá jednotlivých úsekov tratí, ale aj doplňujúce videoreportáže, napríklad predstavujeme najdôležitejšie železničné stanice, alebo vás zoberieme do železničného depa, kde ukazujeme železničnú techniku- dráhové vozidlá, vozne a jednotky.


Technické údaje o vlaku, v ktorom sa veziete a o trati
Jazda v osobnom vlaku REX 780 Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s.

Radenie vlaku:
Rušeň 757+ 2x osobný vozeň Bee + vozeň BDsee + osobný vozeň Bee

Železničná trať Banská Bystrica – Červená Skala (v cestovnom poriadku pre verejnosť označená ako železničná trať číslo 172) je jednokoľajná neelektrifikovaná železničná trať na Slovensku, ktorá spája Banskú Bystricu a Červenú Skalu. Je súčasťou prepojenia Zvolen – Banská Bystrica – Margecany – Košice.

Číslo trate: ŽSR 172
Správca: Železnice Slovenskej republiky
Trasa: Červená Skala- Brezno
Rozchod: 1435 mm


História trate


Trať je súčasťou tzv. stredoslovenskej transverzály a tvorí časť spojenia medzi Košicko-bohumínskou železnicou (Margecany) s dôležitým dopravným uzlom vo Zvolene. Zároveň spája trať Červená Skala – Margecany s traťou Vrútky – Zvolen údolím Hrona.

Železničné spojenie bolo vybudované v troch etapách. Prvý bol sprevádzkovaný úsek z Banskej Bystrice (kde končila trať zo Zvolena) k podbrezovskej železiarni 26. júla 1884. Po Brezno bola trať predĺžená 15. decembra1895 a úsek po Červenú Skalu až 28. novembra 1903.

Stanice na trati
• Červená Skala – križovatka s traťou 173 (Červená Skala – Margecany)
• Vaľkovňa
• Nová Maša
• Pohorelská Maša
• Pohorelá
• Heľpa
• Závadka nad Hronom obec
• Polomka
• Bacúch
• Beňuš
• Gašparovo
• Bujakovo zastávka
• Brezno-Halny
• Brezno mesto
• Brezno – križovatka s traťou 174 (Brezno – Jesenské)


Koniec cesty – stanica Brezno


stanica Brezno
Foto: Tablet.TV


Zaujímavosti trate


Heľpa
Na snímke kultúrny program počas 50. ročníka Horehronských dní spevu a tanca v Heľpe. Heľpa, 28. jún 2015.
Foto: TASR/Branislav Račko

Heľpa je obec na Slovensku v okrese Brezno. K 1. januáru 2015 žilo v obci 2 660 obyvateľov. Folklórny festival Horehronské dni spevu a tanca, sa uskutočňuje pravidelne koncom júna od roku 1966. Amfiteáter, kde toto podujatie býva, sa nachádza za základnou školou. Okrem toho sa v júni koná detský folklórny festival Kolovrátok, koncom augusta Prehliadka vojenských folklórnych súborov.
Zdroj: wikipedia.org a vlaky.net