Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Horného Srnia do Trenčianskej Teplej

Železničná stanica Nemšová. Foto: Vovlaku.sk

Vovlaku.sk vám vďaka spolupráci s Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. opäť prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval.

Bratislava 17. november (Vovlaku.sk) – Postupne vám ukazujeme aj všetky používané železničné trate na Slovensku. To všetko jednak na stránke www.teraz.sk, alebo na stránke www.tablet.tv a takisto na špecializovanej stránke o železničnej doprave - www.vovlaku.sk.
Dnes vám predstavíme trať ŽSR 123 od prvej do poslednej sekundy v úlohe rušňovodiča Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. v osobnom vlaku Os 3811.

Na rozdiel od reálneho rušňovodiča budete mať výhodu infografiky, ktorá vám v priebehu jazdy ukáže, kde sa v danom okamihu práve nachádzate. Ďalšie informácie o projekte nájdete pod videooknom, ktoré predstavuje vjazd do železničnej reality.


Príjemnú cestu vlakom!



Pre lepšiu orientáciu na stránke

V hornej časti ponúkame okno, v ktorom je jazda vlaku medzi Horným Srním a Trenčianskou Teplou zaznamenaná kamerou od prvej do poslednej sekundy.
Nižšie sa dozviete technické údaje o vlaku a trati, po ktorej cestujete a zaujímavosti o jednotlivých zastávkach.


Začiatok cesty- Železničná stanica Horné Srnie


Železničná stanica Horné Srnie.
Foto: Vovlaku.sk


Projekt TABLET.TV a VOVLAKU.SK:

Cieľom projektu je priniesť vám možnosť precestovať celé Slovensko po koľajniciach- VO VLAKU. Postupne budeme zverejňovať videá jednotlivých úsekov tratí, ale aj doplňujúce videoreportáže, napríklad predstavíme vám železničné stanice, alebo zoberieme vás do železničného depa, kde vám ukážeme koľajovú techniku.


Údaje o vlaku a trati

Jazda v motorovom vozni 813 v osobnom vlaku 3811 Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s.

O trati

Železničná trať Trenčianska Teplá – Vlársky priesmyk (v cestovnom poriadku pre verejnosť označená ako železničná trať číslo 123) je neelektrifikovaná jednokoľajná železničná trať na Slovensku, ktorá spája Trenčiansku Teplú a hraničný priechod na Moravu vo Vlárskom priesmyku. Je súčasťou tzv. Vlárskej dráhy.

Číslo trate: ŽSR - 123
Správca: Železnice Slovenskej republiky
Trasa: Horné Srnie - Trenčianska Teplá
Rozchod: 1 435 mm


Z histórie trate

Popri rieke Vláre viedla od nepamäti spojnica Považia a Moravy. Postavenie trate, spájajúcej Brno, Veselí nad Moravou a Brumov-Bylnice so Slovenskom, bolo potvrdením dôležitosti Vlárskeho priesmyku.
Trať bola stavaná v 80. rokoch 19. storočia a úsek Uherský Brod - Trenčianska Teplá bol sprevádzkovaný 28. októbra 1888. V dobe jej vzniku to bolo jedno z troch železničných prepojení Slovenska s Moravou, keďže existovali len trate 110 (Bratislava – Břeclav) a 127 (Žilina – Mosty u Jablunkova).

Stanice a zastávky na trati
Horné Srnie
• Nemšová – križovatka s traťou 124 (Trenčianska Teplá – Lednické Rovne)
Trenčianska Teplá – križovatka s traťou 120 (Bratislava – Žilina), 122 (Trenč. Teplá – Trenč. Teplice) a 124 (Trenčianska Teplá – Lednické Rovne)


Koniec cesty– Železničná stanica Trenčianska Teplá


Železničná stanica Trenčianska Teplá.
Foto: Vovlaku.sk


Zaujímavosti


Obec Trenčianska Teplá leží na strednom Považí. Už v miulosti dostala prívastok "Perla Považia". Trenčianska Teplá s miestnou časťou Dobrá a Prílesom sa nachádza v juhovýchodnej časti Ilavskej kotliny na výbežkoch Strážovských vrchov, v mieste, kde z pohoria rozsiahlou zníženinou vyteká potok Teplička.

Z jednej strany obce sú lesy Strážovského pohoria, druhú stranu chotára lemuje rieka Váh. Svojou polohou sa stala obec križovatkou ciest. Obec susedí na východe s Trenčianskymi Teplicami, na severe s Novou Dubnicou, Dubnicou n/V, Nemšovou, na západe s Kľúčovým a Skalkou nad Váhom, na juhu s Opatovou n/V (dnes Trenčín).

Na snímke pomník padlým vojakov v prvej svetovej vojne a v SNP v Trenčianskej Teplej na námestí neďaleko kostola.
Foto: TASR Zdenko Dzurjanin


Najvýraznejšou premenou prešla krajina v blízkosti koryta Váhu, ktorý netečie v pôvodnom koryte, ale v derivačnom kanáli, ktorý sa tiahne katastrom obce v dĺžke 4 200 metrov.

Hlavným zamestnaním obyvateľov Trenčianskej Teplej bolo poľnohospodárstvo, no na prelome storočia tu začal vyrastať priemysel. V roku 1883 bola postavená železničná stanica a začala prevádzka železnice, ktorá bola najdôležitejším faktorom pre rozvoj obce.

Dominantné postavenie v obci má cukrovar. Základný kameň pre jeho výstavbu bol položený 28. septembra 1900 a 1. októbra 1901 bol odovzdaný do prevádzky. Cukrovar je počas svojho jestvovania modernizovaný tak, aby sa odstránila namáhavá fyzická práca, zvýšila výrobná kapacita a ekonomika prevádzky.


Zdroj: wikipedia.org, vlaky.net, trencianskatepla.sk