Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Poľska do Čadce

Železničná stanica Skalité. Foto: Vovlaku.sk

Vovlaku.sk vám vďaka spolupráci s Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. opäť prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval.

Bratislava 28. október (Vovlaku.sk) - Postupne vám ukazujeme aj všetky používané železničné trate na Slovensku. To všetko jednak na stránke www.teraz.sk, alebo na stránke www.tablet.tv a takisto na špecializovanej stránke o železničnej doprave - www.vovlaku.sk.
Dnes vám predstavíme trať ŽSR 129 od prvej do poslednej sekundy v úlohe rušňovodiča Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. v osobnom vlaku Os 4475.

Na rozdiel od reálneho rušňovodiča budete mať výhodu infografiky, ktorá vám v priebehu jazdy ukáže, aké kultúrne, historické, alebo cestopisné pamiatky sa v danom okamihu okolo vás nachádzajú. Ďalšie informácie o projekte nájdete pod videooknom, ktoré predstavuje vjazd do železničnej reality.


Príjemnú cestu vlakom!



Pre lepšiu orientáciu na stránke

V hornej časti ponúkame okno, v ktorom je jazda vlaku medzi Zwardońom a Čadcou zaznamenaná kamerou od prvej do poslednej sekundy.
Nižšie sa dozviete technické údaje o vlaku a trati, po ktorej cestujete a zaujímavosti o jednotlivých zastávkach.


Začiatok cesty- Železničná stanica Zwardoń


Železničná stanica Zwardoń.
Foto: Vovlaku.sk


Projekt TABLET.TV a VOVLAKU.SK:

Cieľom projektu je priniesť vám možnosť precestovať celé Slovensko po koľajniciach- VO VLAKU. Postupne budeme zverejňovať videá jednotlivých úsekov tratí, ale aj doplňujúce videoreportáže, napríklad predstavíme vám železničné stanice, alebo zoberieme vás do železničného depa, kde vám ukážeme koľajovú techniku.


Údaje o vlaku a trati

Jazda v osobnom vlaku Os 4475 Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s.

Radenie vlaku

Rušeň typu 162 + 3x osobný vozeň Bdteer + osobný vozeň Bdgteer

O trati

Železničná trať Čadca – Zwardoń (v cestovnom poriadku pre verejnosť označená ako železničná trať číslo 129) je jednokoľajná, elektrifikovaná trať, vedúca z Čadce do poľskej stanice Zwardoń.

Parametre trate:
• Maximálna rýchlosť
• Čadca – Skalité: 100 km/h
• Skalité – štátna hranica: 70 km/h
• Diaľkovo ovládaná trať

Číslo trate: ŽSR - 129
Správca: Železnice Slovenskej republiky
Trasa: Zwardoń (PKP) - Čadca
Rozchod: 1 435 mm


Z histórie trate

Trať bola odovzdaná do prevádzky 3. novembra 1884. Počas 2. svetovej vojny bola trať poškodená a následne obnovená iba v úseku po zastávku Skalité-Serafínov. Až v roku 1991 bol zrekonštruovaný úsek do Zwardońa a prvý vlak cez štátnu hranicu prešiel 1. júna 1992. V priebehu rokov 1999 – 2002 bola trať elektrifikovaná.

Stanice a zastávky na trati

Zwardoń (PL)
• Skalité štátna hranica SR/Poľsko
• Skalité-Serafínov
• Skalité-Kudlov
• Skalité pod Poľanou
• Skalité
• Skalité zastávka
• Čierne-Polesie
• Čierne pri Čadci zastávka
• Čierne pri Čadci
• Svrčinovec
Čadca


Koniec cesty– Železničná stanica Čadca


Železničná stanica Čadca.
Foto: Vovlaku.sk


Zaujímavosti


Obec Skalité

Skalité (poľ. Skalite) je goralská obec na Slovensku v okrese Čadca.
Obec Skalité leží v severozápadnej časti Slovenskej republiky. Rozprestiera sa v povodí rieky Skaliťanka v severnej časti Kysuckých Beskýd v nadmorskej výške od 490 m n. m. (na hranici Skalitého a Čierneho - v osade U Greguša - 495 m n. m.) do 867 m n. m. (Skaľanka). Stred obce je v 524 m n. m.

Z východnej a severnej strany hraničí chotár obce s poľskými obcami Zwardoń a Koniaków. Z južnej strany susedí s Oščadnicou, na západe s obcou Čierne a s časťou čadčianskeho katastrálneho územia. Štátna hranica s Poľskom vedie po hrebeňových kótach Skaľanky (866 m n. m.), Serafínova (783 m n. m.), Príslopu (Zwardoňské sedlo, 688 m n. m.), Trojačky (Kykuľa, 847 m n. m.) a cez severný svah Pahorku (Martiniakov grúň, 722 m n. m.). Hranicu tvorí rozvodie Skaliťanky, Sóle a Visly (čiernomorské a baltské úmorie). Chotár obce je vrchovinný, stredne členitý, na juhu tvorený treťohornými hornatinami.

Na snímke amfiteáter v obci Skalité.
Foto: TASR/Erika Ďurčová


V roku 1992 tu začala história Goralských slávností, ktoré sa stali prehliadkou regionálneho folklóru s medzinárodnou účasťou a v roku 1995 bol otvorený hraničný prechod do Poľska. Plynofikácia obce započala v roku 1999, v tom istom roku začala i rekonštrukcia a elektrifikácia železničnej trate (ukončená v 2002), ktorá sa stala súčasťou dopravného koridoru Gdaňsk – Katowice – Žilina. Jedinečná veterná elektráreň so 4 turbínami bola nad Serafínovom uvedená do prevádzky v roku 2004.

Zdroj: wikipedia.org, vlaky.net