Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Železničná stanica Bratislava Filiálka

Železničná stanica Bratislava Filiálka Foto: Tablet.TV

TABLET.TV vám vďaka spolupráci s Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) opäť prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval.

Bratislava 31. marec (Teraz.sk/TABLET.TV) - Pred týždňom sme vám umožnili pozorovať trať z hľadiska rušňovodiča na trase z Prievidze do Nových Zámkov. Teraz vám predstavíme nepoužívanú železničnú stanicu Bratislava Filiálka. V ďalších častiach vám postupne ukážeme všetky používané železničné trate na Slovensku.

To všetko jednak na stránke www.teraz.sk, alebo na stránke www.tablet.tv a takisto na špecializovanej stránke o železničnej doprave - www.vovlaku.sk.
.

Železničná stanica Bratislava Filiálka




Železničná stanica Bratislava Filiálka je bývalá, a pravdepodobne aj budúca železničná stanica v mestskej časti Nové Mesto.

Vznikla v roku 1840 ako nácestná stanica konskej železnice Bratislava - Trnava - Sereď slúžiaca pre osobnú i nákladnú dopravu. Jej využitie sa nezmenilo po modernizácii na parnú dopravu v roku 1873, a ani po prechode na diesel-motorovú dopravu. Pôvodná osobná stanica z čias konskej železnice sa nachádzala južne od súčasnej stanice a jej staničná budova sa zachovala. Stanicu neskôr presunuli na miesto, kde boli vybudované nákladné koľaje. Od roku 1973 tu končili osobné vlaky z Trnavy. Od roku 1977 tu jazdili dva páry vlakov počas pracovných dní, ráno po Filiálku, popoludní naspäť, ďalší pár v nedeľu večer. V roku 1985 bola dokončená elektrifikácia trate Trnava - Bratislava predmestie, do stanice Bratislava Filiálka však už nie, a tak tu osobná doprava skončila 1. júna 1985. V súčasnosti slúži úsek Bratislava predmestie - Bratislava Filiálka ako "vlečka".

Stanica sa nachádza v zastavanej obytnej oblasti a jej severná a južná strana je chránená betónovým plotom. Nad koľajiskom bola vybudovaná lávka pre chodcov, ktorú neskôr uzatvorili. Po skončení osobnej dopravy stanica začala upadať a chátrať.

Extrémny nárast individuálnej dopravy v bratislavskej aglomerácii podnietil vznik Dopravno-urbanistickej štúdie o prepojení dopravných koridorov TEN-T 4, 5 a 17 v Bratislave, ktorej najdôležitejšou časťou je práve trať Petržalka - Filiálka letisko M. R. Štefánika. Na základe štúdie realizovateľnosti zo septembra 2012 sa však tento projekt nerealizoval.

Vybudovanie železničnej stanice Filiálka ako centrálnej stanice mesta pre prímestskú dopravu bude závisieť až od výsledkov novej Štúdie realizovateľnosti dopravného uzla Bratislava.
Synchro: Martin Erdössy, generálny riaditeľ ŽSR

Podľa plánov bude časť trate pod povrchom zeme a nad ňou by bolo možné postaviť iné objekty. O ich výstavbu prejavilo veľký záujem vedenie bratislavskej mestskej časti Nové Mesto. Tomáš Šarluška, Tablet.TV