Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Železničná stanica Čadca

Železničná stanica Čadca. Foto: Vovlaku.sk

Vovlaku.sk vám vďaka spolupráci s Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) opäť prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval.

Bratislava 22. september (Vovlaku.sk) - Pred týždňom sme vám umožnili pozorovať trať z hľadiska rušňovodiča na trase z Čadce do Makova. Teraz vám predstavíme železničnú stanicu Čadca. V ďalších častiach vám postupne ukážeme všetky používané železničné trate na Slovensku.

To všetko jednak na stránke www.teraz.sk, alebo na stránke www.tablet.tv a takisto na špecializovanej stránke o železničnej doprave - www.vovlaku.sk.

Železničná stanica Čadca





Železničná stanica Čadca je hlavná železničná stanica v Čadci. 

Stanica sa nachádza v severnej časti mesta a tvorí dôležitý dopravný uzol kysuckého regiónu. Vybudovanie Košicko-bohumínskej železnice v roku 1871 vytvorilo dopravné spojenie dovtedy zaostalých Kysúc s priemyselným Ostravskom a Považím. Význam Čadce ešte viac stúpol vybudovaním trate do Poľska v roku 1884 a krátko pred začiatkom prvej svetovej vojny aj otvorením trate do Makova.

Železničná stanica Čadca.
Foto: Vovlaku.sk


Hlavná trať do Bohumína tvorila dôležitú tranzitnú tepnu s medzinárodným významom, preto bola medzi prvými zdvojkoľajnená- v roku 1898 a aj elektrifikovaná- v roku 1963. Okrem polohy na dôležitom železničnom spojení je Čadca aj železničnou križovatkou s prevažne regionálnym dosahom. V súčasnosti po nej jazdí veľká časť osobnej i nákladnej prepravy do Česka i Poľska a trať cez Čadcu patrí medzi najvyťaženejšie na Slovensku.

Železničná stanica Čadca.
Foto: Vovlaku.sk


Pre zlepšenie stavu výpravnej budovy a priestorov pre cestujúcich v železničnej stanici od roku 2016 železnice čiastočne zrekonštruovali stanicu. Komplexnú rekonštrukciu ukončia do roku 2020.

Zdroj: wikipedia.org, vlaky.net