Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Železničná stanica Starý Smokovec

Železničná stanica Starý Smokovec. Foto: Vovlaku.sk

Vovlaku.sk vám vďaka spolupráci s Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) opäť prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval.

Bratislava 8. apríla (Vovlaku.sk) - Včera sme vám predstavili železničnú stanicu Štrbské Pleso. Teraz to bude stanica Tatranský elektrických železníc Starý Smokovec. V ďalších častiach vám postupne ukážeme aj všetky používané železničné trate na Slovensku.

To všetko jednak na stránke www.teraz.sk, alebo na stránke www.tablet.tv a takisto na špecializovanej stránke o železničnej doprave - www.vovlaku.sk.

Železničná stanica Starý Smokovec




Železničná stanica Tatranských elektrických železníc Starý Smokovec leží na jednokoľajnej úzkorozchodnej trati číslo 183 Štrbské Pleso - Poprad-Tatry. Odbočuje z nej trať číslo 184 do Tatranskej Lomnice. Asi 300 metrov od stanice sa nachádza dolná stanica pozemnej lanovky na Hrebienok.

Železničná stanica Starý Smokovec.
Foto: Vovlaku.sk


Starý Smokovec je stanicou III. kategórie. K nej je pridelená aj dopravňa Tatranská Lomnica na trati Tatranská Lomnica - Starý Smokovec, výhybňa Pod Lesom a výhybňa Veľký Slavkov.

Stanica má dve vyvýšené obrubníkové nástupištia a je tu inštalované zabezpečovacie zariadenie druhej kategórie so svetelnými návestidlami vzájomnej závislosti a s ručne prestavovanými a uzamykanými výhybkami.

Železničná stanica Starý Smokovec.
Foto: Vovlaku.sk


Železničná stanica s Starom Smokovci je vybavená systémom iKVC, ktorý umožňuje rezerváciu a predaja miesteniek, ležadiel a lôžok vo vnútroštátnej a medzinárodnej preprave, predaj vnútroštátnych a medzinárodných cestovných lístkov.

Zdroj: vovlaku.sk, vlaky.ner, wikipedia.org