Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Prešova do Humenného

Železničná stanica Bystré. Foto: Tablet.TV

TABLET.TV vám vďaka spolupráci s Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) opäť prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval.

Bratislava 11. august (Teraz.sk/TABLET.TV) - Postupne vám ukazujeme všetky používané železničné trate na Slovensku. To všetko jednak na stránke www.teraz.sk, alebo na stránke www.tablet.tv a takisto na špecializovanej stránke o železničnej doprave - www.vovlaku.sk.

Dnes vám predstavíme trať ŽSR 193 od prvej do poslednej sekundy v úlohe rušňovodiča Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. v osobnom vlaku Os 9107.

Na rozdiel od reálneho rušňovodiča budete mať výhodu infografiky, ktorá vám v priebehu jazdy ukáže, aké kultúrne, historické, alebo cestopisné pamiatky sa v danom okamihu okolo vás nachádzajú. Ďalšie informácie o projekte nájdete pod videooknom, ktoré predstavuje vjazd do železničnej reality.

Príjemnú cestu vlakom!



Pre lepšiu orientáciu na stránke
V hornej časti ponúkame okno, v ktorom je jazda vlaku medzi Prešovom a Humenným zaznamenaná kamerou od prvej do poslednej sekundy.
Nižšie sa dozviete technické údaje o vlaku a trati, po ktorej cestujete a zaujímavosti o jednotlivých zastávkach.


Začiatok cesty- Železničná stanica Prešov


Železničná stanica Prešov.
Foto: Tablet.TV


Projekt TABLET.TV a VOVLAKU.SK:

Cieľom projektu je priniesť vám možnosť precestovať celé Slovensko po koľajniciach- VO VLAKU. Postupne budeme zverejňovať videá jednotlivých úsekov tratí, ale aj doplňujúce videoreportáže, napríklad predstavíme vám železničné stanice, alebo zoberieme vás do železničného depa, kde vám ukážeme koľajovú techniku.

Údaje o vlaku a trati
Jazda v rušni radu 757 v osobnom vlaku Os 9107 Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s.

Radenie vlaku
Rušeň radu 757 + 3x osobný vozeň Bdmpeer + osobný vozeň Bdteer + osobný vozeň Bdgteer

O trati
Železničná trať Prešov – Humenné (v cestovnom poriadku pre verejnosť označená ako železničná trať číslo 193) je železničná trať na Slovensku, ktorá spája Prešova Humenné cez Vranov nad Topľou a Strážske.

Číslo trate: ŽSR - 193
Správca: Železnice Slovenskej republiky
Trasa: Prešov - Humenné
Rozchod: 1 435 mm

História trate
Spojnica dôležitých centier východného Slovenska sa budovala až počas Slovenského štátu. Okupáciou južnej časti Východoslovenskej nížiny sa jediné železničné spojenie oblasti so zvyškom Slovenska nachádzalo za hraničnou čiarou. Preto sa pristúpilo k prepojeniu tratí cez Vranov nad Topľou.
Úsekom z Prešova do Kapušian viedla trať 194 do Bardejova, sprevádzkovaná 11. decembra 1893 a cez Strážske trať 191 (Michaľany – Lupków), otvorená koncom roka 1871.
Chýbajúci úsek Kapušany – Strážske tak po dokončení 5. septembra 1943 opäť napojil Východoslovenskú nížinu na sieť slovenských železníc.

Stanice a zastávky na trati
Prešov – križovatka s traťou 188 (Košice – Plaveč) a 194 (Prešov – Bardejov)
• Šarišské Lúky
• Kapušany pri Prešove– križovatka s traťou 194 (Prešov – Bardejov)
• Lada
• Lipníky
• Pavlovce
• Hanušovce nad Topľou mesto
• Hanušovce nad Topľou
• Bystré
• Čierne nad Topľou
• Hlinné
• Soľ
• Komárany
• Vranov nad Topľou
• Vranovské Dlhé
• Hencovce
• Nižný Hrabovec
• Strážske – križovatka s traťou 191 (Michaľany – Lupków)
• Brekov
Humenné – križovatka s traťou 191 (Michaľany – Lupków) a 196 (Humenné – Stakčín)

Koniec cesty- Železničná stanica Humenné


Železničná stanica Humenné .
Foto: Tablet.TV

Zaujímavosti


Mesto Strážske
Strážske (maď. Őrmező) je mesto na Slovensku ležiace v Košickom kraji. Hoci administratívne v súčasnosti patrí do okresu Michalovce, historicky Strážske leží v regióne Horný Zemplín.
Mesto Strážske leží v laboreckom výbežku Východoslovenskej nížiny, v nadmorskej výške okolo 133 m. Prvá správa o Strážskom je v listine z roku 1337 o deľbe majetkov šľachticov z Michaloviec, ktorý patrila aj dedina Staré. Jej územie vtedy pretínala cesta, vedúca zo Strážskeho do Starého.

Priemyselný areál Chemko Strážske, v pozadí mesto Strážske, okres Michalovce.
Foto: TASR – Milan Kapusta

V písomnostiach od 14. do 17. storočia sa Strážske vyskytuje pravidelne pod maďarským názvom Ewrmezew a jeho pravopisným obmenách v zmysle Strážne Pole. V meste sa nachádza gréckokatolícky chrám z roku 1794 a rímskokatolícky kostol z roku 1808.
Mestom tečie rieka Laborec.
V Strážskom sa narodil v roku 1926 slovenský herec Eduard Bindas.

Zdroj: wikipedia.org, vlaky.net