Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

ÚPN ocení 20 žien, ktoré sa počas komunizmu podieľali na samizdatoch

V archíve Ústavu pamäti národa (ÚPN) sa začal v utorok 19. novembra Deň otvorených dverí, ktorý potrvá do 21. novembra 2019 na Miletičovej ulici číslo 7 v Bratislave. Foto: TASR Martin Baumann

Ocenenia odovzdá ústav na seminári, ktorý sa uskutoční v stredu (12. 10.).

Bratislava 10. októbra (TASR) - Ústav pamäti národa (ÚPN) pri príležitosti Dňa samizdatu ocení Pamätnou medailou 20 žien, ktoré sa počas komunizmu podieľali na tvorbe a podpore samizdatovej literatúry. TASR o tom informoval hovorca ÚPN Michal Miklovič.

Ocenenia odovzdá ústav na seminári, ktorý sa uskutoční v stredu (12. 10.). S príspevkami na ňom vystúpia historici aj vydavatelia samizdatovej literatúry. Súčasťou podujatia bude videoprojekcia venovaná 40. výročiu vzniku samizdatového časopisu Náboženstvo a súčasnosť, priblížil Miklovič.

Ústav pamäti národa je verejnoprávna inštitúcia, ktorej úlohou je najmä spravovanie a sprístupňovanie dokumentov bezpečnostných zložiek štátu z rokov 1939 – 1989, výskum a osvetová činnosť o období neslobody a výkon agendy súvisiacej s postavením účastníkov a veteránov protikomunistického odboja.