Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Život v nedemokratickom režime priblíži tradičný Festival slobody

Na snímke archív ÚPN. Foto: TASR Jaroslav Novák

Archív ÚPN otvorí svoje dvere verejnosti 10. a 11. novembra. Na návštevníkov čaká prehliadka depotov archívu, komentovaná výstava o ochrane štátnej hranice, odborné prednášky a diskusie.

Bratislava 3. novembra (TASR) - Ústav pamäti národa (ÚPN) organizuje v Bratislave od 7. do 17. novembra 12. ročník Festivalu slobody. Jeho program tvorí medzinárodná filmová prehliadka, diskusie, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, Deň otvorených dverí Archívu ÚPN, ako aj podujatie Víkend zatvorených hraníc. Verejnosť si bude môcť zažiť situácie, ktoré boli súčasťou bežného života pred rokom 1989. Hlavným poslaním festivalu je vzdelávať a najmä mladej generácii ukázať pravú tvár nedemokratických režimov.

Festival slávnostne otvoria už vo štvrtok udeľovaním cien Ústavu pamäti národa. "Laureátmi ceny za odpor proti nedemokratickým režimom a boj za obnovu slobody a demokracie sú bývalí politickí väzni Branislav Tvarožek a Jozef Kendra, laureátkou ceny za prínos k poznaniu obdobia neslobody a šírenia myšlienok slobody a demokracie je novinárka Soňa Gyarfašová," priblížil na štvrtkovej tlačovej konferencii predseda Správnej rady ÚPN Jerguš Sivoš. Prehliadka filmov bude od 7. do 10. novembra v Spoločenskom dome Nivy v kine Nostalgia. Realitu nedemokratických režimov priblížia filmy z Poľska, Česka či Nórska.

Archív ÚPN otvorí svoje dvere verejnosti 10. a 11. novembra. Na návštevníkov čaká prehliadka depotov archívu, komentovaná výstava o ochrane štátnej hranice, odborné prednášky a diskusie.

Súčasťou festivalu je aj podujatie Víkend zatvorených hraníc, ktoré ÚPN spoluorganizuje s Bratislavským samosprávnym krajom (BSK). V sobotu 12. novembra budú môcť záujemcovia prežiť príbeh emigranta prostredníctvom jazdy dobovým autobusom. V priestoroch bratislavskej Novej Cvernovky bude k dispozícii výstava Králové Šumavy, aktívna spomienka na branné cvičenia a premietanie dokumentárneho cyklu Môj emigrant. V nedeľu 13. novembra bude pri Cyklomoste slobody v Devínskej Novej Vsi kultúrno-náučný program, spomienka na obete Železnej opony a symbolicky bude uzatvorená štátna hranica s Rakúskom.

V nedeľu 13. novembra odohrajú v bratislavskom divadle Astorka Korzo '90 predstavenie Domov! o vysídlení Nemcov z Československa po druhej svetovej vojne. V pondelok 14. novembra sa uskutoční v priestoroch Slovenského rozhlasu slávnostný večer venovaný 20. výročiu prijatia zákona o pamäti národa a vzniku ÚPN. V priamom prenose ho bude vysielať Rádio Devín. Nasledujúci deň bude v priestoroch rozhlasu dopoludňajší program pre školy.

V rámci festivalu budú pre verejnosť otvorené viaceré výstavy v hlavnom meste, napríklad v Poľskom inštitúte na Námestí SNP, v Parku Gábora Barossa pri Šafárikovom námestí, ako aj na Fakulte sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského v Bratislave.

Vstup na podujatia festivalu je voľný. Podrobný program je k dispozícii na www.festivalslobody.sk.