Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Magazín

Zomrel priekopník americkej astronautiky Scott Carpenter

Scott Carpenter Foto: TASR/AP

Carpenter skonal vo štvrtok v americkom štáte Colorado na následky mozgovej porážky, ktorú utrpel v septembri.

Washington 11. októbra (TASR) - Vo veku 88 rokov zomrel americký astronaut Scott Carpenter - člen prvého tímu astronautov amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) a druhý Američan, ktorý obletel zemeguľu. Informovala dnes o tom tlačová agentúra DPA.

Carpenter skonal vo štvrtok v americkom štáte Colorado na následky mozgovej porážky, ktorú utrpel v septembri. Zo slávneho pôvodného NASA tímu "Mercury Seven" zo 60. rokov už žije len John Glenn.

Svoj jediný let do kozmu absolvoval Carpenter 24. mája 1962, keď tri razy obletel Zem. Pri pristávaní v Atlantiku jeho kapsula Aurora 7 minula cieľ o vyše 400 kilometrov. Približne hodinu nebolo jasné, či astronaut prežil, až kým ho nenašlo pátracie lietadlo amerického námorníctva.

Predstaviteľ NASA Charles Bolden povedal, že Carpenter "bol v predvoji" amerického kozmického programu - medzi pioniermi, ktorí určili tón priekopníckemu snaženiu za hranicami Zeme a urobili tak veľa pre Spojené štáty. Bolden dodal, že im bude chýbať Carpenterovo "nadšenie, talent a celoživotný záväzok ku skúmaniu", uviedla AP.