Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Od atentátu na prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho uplynie 50 rokov

35. prezident USA J. F. Kennedy. Dňa 22. novembra 2013 uplynie od atentátu na prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho 50 rokov. Stalo sa to 22. novembra 1963 počas jeho cesty po Texase, ktorú absolvoval v súvislosti s blížiacimi sa prezidentskými voľbami. Foto: TASR/AP

Pozadie smrti 35. prezidenta USA zostáva naďalej tajomstvom.

Washington/Bratislava 21. novembra (TASR) - Pred 50 rokmi zavraždili v americkom Dallase demokrata, 35. prezidenta USA Johna Fitzgeralda Kennedyho, ktorý zastával tento úrad od roku 1961.

Stalo sa to 22. novembra 1963 počas jeho cesty po Texase, ktorú absolvoval v súvislosti s blížiacimi sa prezidentskými voľbami.

Jazda po uliciach Dallasu v špeciálnom otvorenom lincolne, z ktorého prezident a jeho manželka zdravili zástupy divákov, mala osloviť nerozhodných voličov.

Galéria: J.F. Kennedy, 35. prezident USA





Kolóna vozidiel sa vydala z letiska do centra mesta napoludnie. Smerom k centru Dallasu dav hustol, obyvatelia mesta lemovali cestu a nadšene mávali, auto s prezidentským párom pokračovalo pomaly po vytýčenej trase. Zdalo sa, že J.F. Kennedy si obyvateľov Dallasu napokon predsa len získal.

Na archívnej snímke z 22. novembra 1963 americký prezident John F. Kennedy klesá po streľbe na zadné sedadlo počas jazdy otvoreným lincolnom na Elm Street v Dallase. Prvá dáma Jacqueline Kennedyová na nakláňa k manželovi a agent tajnej služby Clint Hill sa ju snaží posadiť na miesto.
Foto: TASR


Nasledovala ostrá zákruta na Elm Street a J.F. Kennedy práve zdvihol ľavú ruku, aby zamával dieťaťu v dave. Na slnkom prežiarenej ulici zazneli výstrely a prezident USA klesol na vedľajšie sedadlo. Okamžite ho previezli do Parklandovej nemocnice, kde lekári o jednej popoludní konštatovali prezidentovu smrť.

Agenti tajnej služby nedovolili urobiť pitvu a telo Kennedyho previezli ihneď do prezidentského lietadla. Iba hodinu a pol po Kennedyho smrti zložil na palube prezidentského lietadla Air Force One z Dallasu do Washingtonu prezidentskú prísahu demokrat, vtedajší viceprezident USA Lyndon Baines Johnson a stal sa 36. prezidentom USA. Post hlavy štátu zastával do roku 1969. Šokovaná Jackie Kennedyová v zakrvavenom kostýme stála pri ňom.

Spočiatku sa zdalo, že tajomstvo vraždy v Dallase kriminalisti rýchlo odhalia. Policajti vypátrali, že vrah strieľal z budovy skladu učebníc, na šiestom poschodí objavili za škatuľami karabínu Carcano. Zistili, že patrila mužovi menom A. Hidell. Toto meno používal Lee Harvey Oswald.

Na snímke označené miesto na ulici Elm Street v Dallase, kde prvá guľka zasiahla amerického prezidenta Johna F. Kennedyho 22. novembra 1963 počas jazdy v špeciálnom otvorenom lincolne neďaleko múzea Sixt Floor Museum.
Foto: TASR


Asi 45 minút po zavraždení prezidenta zastrelil niekto rovno na ulici strážnika J. D. Trippita. Naháňačka za Trippitovým vrahom sa skončila v kine Texas Theater, kde polícia chytila muža s revolverom. Vysvitlo, že je to Lee Harvey Oswald. Obvinili ho z Trippitovej vraždy a potom aj z vraždy 35. amerického prezidenta.

Obe obvinenia Oswald odmietol. Pred súd sa nikdy nepostavil. Pri prevoze do okresnej väznice ho v podzemných garážach dallaského policajného veliteľstva 24. novembra 1963 postrelil majiteľ miestneho nočného klubu Jack Ruby. Údajne z pomsty za prezidentovu smrť. Oswald ťažkým zraneniam podľahol, o štyri roky neskôr zomrel na rakovinu aj Jack Ruby.



V úsilí objasniť atentát bola ustanovená vyšetrovacia komisia. Hoci po vypočutí množstva svedkov dospela k záveru, že Oswald konal sám, začali sa šíriť teórie o tom, že vrah nebol sám, ale aj to, že vykonať atentát prikázala mafia. Ďalšia komisia z roku 1978 oznámila, že vražda bola s najväčšou pravdepodobnosťou činom osamelého vraha. V roku 2007 vyšla kniha Programmed to Kill. Jej autor, niekdajší generál obávanej rumunskej tajnej služby Securitate Ion Mihai Pacepa vystúpil s teóriou, že likvidáciou J.F Kennedyho bývalý sovietsky líder Nikita Chruščov poveril Lee Harvey Oswalda, ale keď si to neskôr rozmyslel, nedokázal už zastaviť priaktívneho mladého Američana.

Pozadie smrti 35. prezidenta USA zostáva naďalej tajomstvom.


Prehľad tragédií v jednej z najslávnejších amerických rodín - Kennedyovcov



1941 - Jedno z deviatich detí Rose Elizabeth Kennedyovej-Fitzgeraldovej a Josepha Patricka Kennedyho st., dcéru Rose Marie "Rosemary" - v poradí ich tretie dieťa a prvú dcéru, ktorá sa narodila rok po bratovi, budúcom 35. prezidentovi USA Johnovi F. Kennedym - museli po nevydarenom zákroku v mozgu ako 23-ročnú umiestniť v ústave pre mentálne retardovaných.

12. augusta 1944 - Pri leteckom nešťastí počas druhej svetovej vojny zahynul americký pilot bombardéra Joseph Patrick Kennedy, najstarší z detí Rose Kennedyovej-Fitzgeraldovej a Josepha Patricka Kennedyho st.

13. mája 1948 - Vo veku 28 rokov zahynula pri leteckom nešťastí vo Francúzsku Kathleen Kennedyová, štvrté dieťa v poradí a druhá dcéra v rodine Kennedyovcov. Jej manžela Williama Johna Roberta Cavendisha, markíza z Hartingtonu, zavraždili počas druhej svetovej vojny.

22. novembra 1963 - Pri atentáte v Dallase zastrelili 35. prezidenta USA Johna Fitzgeralda Kennedyho, druhého syna z deviatich detí rodiny Kennedyovcov. Okolnosti atentátu zostali podnes nie celkom objasnené. Jeho syn Patrick sa v roku 1963 narodil predčasne a o dva dni neskôr zomrel. V roku 1955 porodila manželka J.F. Kennedyho, Jacqueline, mŕtvu dcérku.

5. júna 1968 - V losangelskom hoteli Ambassador vystrelil atentátnik Sirhán Bišára Sirhán na senátora Roberta Francisa "Bobbyho" Kennedyho. Tesne predtým sa Robert dozvedel, že bude kandidovať za prezidenta USA. V ten deň rozhodol najbohatší štát Ameriky Kalifornia, že za Demokratickú stranu sa proti republikánovi Richardovi Nixonovi postaví ďalší z klanu Kennedyovcov. Senátor podľahol ťažkým zraneniam na druhý deň, 6. júna 1968. S manželkou Ethel mal 11 detí. Najmladšia Rory Elizabeth sa narodila šesť mesiacov po smrti svojho otca.

1973 - Kvôli rakovine kostí museli Edwardovi Kennedymu Jr., synovi senátora Edwarda Moorea Kennedyho, synovcovi 35. prezidenta USA Johna F. Kennedyho a senátora Roberta F. Kennedyho, amputovať pravú nohu.

25. apríla 1984 - V dôsledku predávkovania drogami zomrel v Palm Beach na Floride 29-ročný David Anthony Kennedy, v poradí štvrté z 11 detí senátora Roberta F. Kennedyho a Ethel Skakelovej. Počas automobilovej nehody, ktorú v roku 1973 spôsobil jeho brat Patrick, utrpel David zlomeninu stavca chrbtice a odvtedy musel brať lieky na tíšenie bolesti. Analgetiká neskôr vymenil za drogy a stal sa od nich závislý.

31. decembra 1997 - Počas novoročnej lyžovačky v Aspenských Alpách v štáte Colorado zahynul po náraze do stromu ďalší zo synov senátora Roberta Francisa Kennedyho, Michael Lemoyne Kennedy, v poradí šieste dieťa Roberta a Ethel Kennedyovcov. V roku 1996 sa dostal do povedomia verejnosti aférou s mladistvou opatrovateľkou.

16. júla 1999 - Počas letu z Furfieldu na ostrov Martha's Vineyard v štáte Massachusetts sa stratilo súkromné lietadlo so synom zavraždeného 35. amerického prezidenta Johnom F. Kennedym ml., jeho ženou Carolyn a jej sestrou Lauren Bessettovou. Telá posádky spolu s troskami stroja našli počas rozsiahlej pátracej akcie o niekoľko dní.

20. mája 2008 - Ošetrujúci lekári senátora Edwarda Moorea Kennedyho - najmladšieho z detí Josepha a Rose Kennedyovcov, brata zavraždeného 35. prezidenta Johna F. Kennedyho - oznámili, že ich pacient má zhubný nádor na mozgu. Išlo o tzv. glióm, ktorý patrí k veľmi zriedkavým zato najhorším formám rakoviny mozgu. Z milióna ľudí ho zistia 20-30 osobám. Senátor E.M. Kennedy podľahol svojej chorobe 25. augusta 2009.

17. septembra 2011 - Vo veku 51 rokov zomrela najstaršia dcéra bývalého amerického senátora Edwarda "Teda" Kennedyho. Kara Kennedyová-Allenová zomrela na zlyhanie srdca vo fitnescentre v metropole Washington. V roku 2003 jej vyoperovali z pľúc zhubný nádor.