Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Vedci USA objavili najvzdialenejšie teleso našej slnečnej sústavy

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Teleso Farout je od Zeme vzdialené 120 astronomických jednotiek, čo je vzdialenosť predstavujúca 120 násobok strednej vzdialenosti Zeme od Slnka, alebo takmer 18 miliárd kilometrov.

Mys Canaveral 18. decembra (TASR) - Americkí vedci objavili zatiaľ najvzdialenejší objekt našej slnečnej sústavy, a toto ružové vesmírne teleso nazvali Farout (vzdialený). Podľa agentúry AP o tom v pondelok informovalo Centrum pre malé planétky Smithsonovho astrofyzikálneho observatória.

Teleso Farout je od Zeme vzdialené 120 astronomických jednotiek, čo je vzdialenosť predstavujúca 120 násobok strednej vzdialenosti Zeme od Slnka, alebo takmer 18 miliárd kilometrov. Predtým bola najvzdialenejším objektom našej slnečnej sústavy trpasličia planétka Eris, ktorá je od Zeme vzdialená 96 astronomických jednotiek.

Predstaviteľ Smithsonovho astrofyzikálneho observatória Scott Sheppard uviedol, že novoobjavené teleso je také vzdialené a pohybuje sa tak pomaly, že bude trvať niekoľko rokov, kým sa podarí stanoviť jeho obežnú dráhu. Pri takej vzdialenosti môže tomuto telesu, ktoré má podľa odhadov priemer 500 kilometrov, jeden obeh okolo Slnka trvať aj 1000 rokov.