Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Skok Rakúšana Felixa Baumgartnera zo stratosféry bol úspešný

Felix Baumgartner Foto: TASR/AP

Jeho voľný pád trval necelých 5 minút.

Roswell 14. októbra (TASR) - Rakúskemu extrémnemu športovcovi Felixovi Baumgartnerovi sa dnes podaril najvyšší a zrejme aj najrýchlejší zoskok v histórii, pri ktorom skočil z kapsule pripevnej na špeciálnom héliovom balóne z výšky takmer 39 kilometrov (pôvodne plánovaná výška bola okolo 37 kilometrov) a ako prvý človek prekonal rýchlosť zvuku.

Pokus 43-ročného Salzburčana, ktorý predtým dvakrát odložili pre nepriaznivé poveternostné podmienky, sa začal s triapolhodinovým oneskorením pri meste Roswell v americkom štáte Nové Mexiko o 09.30 h miestneho času (17.30 h SELČ). Baumgartner sa naň pripravoval päť rokov.

Po 2,5 hodine, krátko pred 20.00 h SELČ, prestal balón stúpať. O 20.04 h SELČ Baumgartner otvoril dvere na tlakovej kapsuli, odpojil sa od podporných systémov a postavil sa na plošinu, z ktorej skočil. Po 4 minútach a 22 sekundách voľného pádu (neoficiálny údaj), sa Baumgartnerovi otvoril padák. Dovtedy padal miestami odhadovanou rýchlosťou asi 1200 km/h.

O 20.17 h SELČ Baumgartner dosadol na zem. Jeho celkový pád trval necelých 12 minút. Následne prepuklo v Roswelli obrovské nadšenie jeho najbližších, vrátane jeho otca.



Rakúšan zoskokom vytvoril najmenej dva isté rekordy: najvyšší let balónom plneným héliom s posádkou (prekonal výšku 34.668 metrov, ktorú v roku 1961 dosiahli Victor Prather a Malcom Ross) a najvyšší zoskok padákom (Joe Kittinger, Baumgartnerov mentor, skočil v roku 1960 z výšky 31.333 metrov). Či Baumgartner skutočne ako prvý človek prekonal rýchlosť zvuku však bude známe až o niekoľko dní neskôr po vyhodnotení meraní. Podľa neoficiálnych odhadov však nevytvoril nový rekord najdlhšieho voľného pádu, ktorý zrejme naďalej patrí Američanovi Kittingerovi.



Rakúšan opakovanie zdôrazňoval, že mu ide o získanie významných vedeckých poznatkov pre vesmírne projekty. Prínos zoskoku je však medzi vedcami sporný.

Náklady na zoskok sa odhadujú na približne 50 miliónov eur, no sponzor Red Bull sa k nim oficiálne nevyjadril. Len prínos reklamného "cirkusu" okolo akcie prenášanej internetom do celého sveta sa však odhaduje na stovky miliónov eur. Na stránke You Tube sledovalo zoskok viac ako osem miliónov používateľov, čo 16-krát prekonalo doterajší rekord.