Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Zomrel džezový klavirista a hudobný pedagóg Ellis Marsalis Jr.

Na archívnej snímke z 28. apríla 2019 je hudobník Ellis Marsalis na festivale v New Orleans. Vo veku 85 rokov zomrel americký džezový klavirista a hudobný pedagóg Ellis Marsalis Jr. Foto: TASR/AP

Džezovými hudobníkmi sú aj štyria z jeho šiestich synov: Branford, Wynton, Delfeayo a Jason.

New Orleans 2. apríla (TASR) - Vo veku 85 rokov zomrel americký džezový klavirista a hudobný pedagóg Ellis Marsalis Jr. Podľa agentúry AP o tom vo štvrtok informoval starosta amerického mesta New Orleans.

Okrem aktívnej hudobnej kariéry sa Marsalis Jr. zameral aj na výučbu hudby. Svojím didaktickým prístupom v kombinácii so záujmom o filozofiu povzbudzoval svojich študentov, aby objavovali hudbu samostatne, prostredníctvom experimentu a veľmi pozorným počúvaním.

Ako popredný pedagóg v New Orleans Centre for Art Arts, University of New Orleans a Xavier University of Louisiana Ellis Marsalis ovplyvnil kariéru nespočetných hudobníkov, vrátane Terencea Blancharda, Harryho Connicka ml., či Nicholasa Paytona.

Džezovými hudobníkmi sú aj štyria z jeho šiestich synov: Branford, Wynton, Delfeayo a Jason.

V máji 2007 získal Marsalis Jr. čestný doktorát z Tulane University za svoj príspevok k vzdelávaniu v oblasti džezu a hudby.

V decembri 2008 bol uvedený do hudobnej siene slávy štátu Louisiana.

V roku 2011 získal spolu so svojimi synmi ocenenie NEA Jazz Masters. Vydal niekoľko vlastných albumov, na ktorých často hrali i jeho synovia. Spolupracoval i s ďalšími hudobníkmi, ako sú Marcus Roberts, Courtney Pine, Eddie Harris či David "Fathead" Newman.