Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

V Uzbekistane našli pozostatky mamuta južného

Pozostatky mamuta, archívne foto Foto: TASR/AP Photo

Štyri metre dlhé kly, ako aj zuby sa čiastočne odhalili pri jarnom zosuve pôdy pri meste Achangaran.

Taškent 15. októbra (TASR) - Na východe Uzbekistanu objavili unikátne pozostatky neobvykle veľkého mamuta južného. Informovala o tom včera agentúra RIA Novosti.

Štyri metre dlhé kly, ako aj zuby sa čiastočne odhalili pri jarnom zosuve pôdy pri meste Achangaran. Nález pozostatkov mamuta je vôbec prvým v Uzbekistane, uviedla členka archeologického tímu Farida Ametovová. Zachovali sa podľa nej vďaka ílovitým usadeninám. Dodala, že experti najprv odkryjú kly a zuby, potom zvyšky kostry.

Paleontológovia odhadujú, že mamut bol vysoký päť a pol metra, jeho pozostatky môžu byť staré 1,2 milióna až 1,8 milióna rokov. V minulosti objavené mamuty južné boli podľa nich vysoké štyri až štyri a pol metra. Paleontológovia sú presvedčení, že oblasť, kde mamuta našli, bolo pohrebisko prehistorických zvierat, najmä mamutov.

Okrem tohto v Uzbekistane bolo doteraz objavených deväť relatívne celých kostier mamutov južných. Jednu z nich odkryli na ruskom severnom Kaukaze vo februári tohto roka. V Rusku našli aj ďalšie štyri, v Taliansku dve a ďalšie vo Francúzsku a Srbsku.