Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Užite si rozprávkové výhľady s nohami v teple a suchu

Foto: Duet PandG / Shutterstock.com

Milujete dlhú turistiku a každý teplý slnečný lúč vás núti zaspomínať si na krásne chvíle v prírode?

Bratislava 29. marca (OTS) - Studené dni pomaly odznievajú, príroda aj zvieratá sa prebúdzajú a vy sa môžete pripraviť na nadchádzajúcu letnú turistickú sezónu. Prípravu by ste nemali podceniť, obzvlášť v tomto prípade.

Ochráňte svoje nohy od boľavých pľuzgierov a vychutnajte si výlet naplno
Správna výbava na turistiku je prvotným úspechom výšľapu. Pri dlhých túrach dostávajú najviac zabrať nohy, tým by sme mali venovať maximálnu pozornosť. Trekingová obuv sa delí podľa tvrdosti podrážky. Tvrdosť podrážky sa označuje písmenami A až D, pričom A predstavuje mäkkú podrážku a D predstavuje horolezectvo/alpinizmus.

Ďalej sa delia ešte podľa aktivity, na ktorú sa obuv bude využívať. Preto by ste úplne na začiatku mali porozmýšľať, aké terény prevažne navštevujete. Ďalším dôležitým faktorom je vybrať správny strih a veľkosť topánok, nikto predsa nechce, aby ho topánky tlačili či vyzúvali sa.

Vyberte si aj vy zo širokej ponuky
Kvalitná a pevná obuv na turistiku vám môže zachrániť zdravie, ale aj dobrú náladu z výletu. Trekingová obuv by mala byť pevná a funkčná tak, aby nepremokla a zároveň, aby pevne držala nohu. Vyhnete sa tak mokrým chodidlám až do špiku kostí či nepríjemnému výronu.

Zároveň je veľmi dôležité, aby ste sa cítili príjemne a pohodlne. V dnešnej dobe určite nezažijete núdzu o široký výber značiek, modelov, strihov, materiálového prevedenia, celkovej váhy alebo farebných variácií.

Dôležitá je starostlivosť
Málo spomínaná, no veľmi dôležitá súčasť trekingovej obuvi je jej ošetrovanie. Čím precíznejšie sa o svoje túlavé kamarátky budete starať, tým viac vám to budú oplácať svojou dlhoročnou životnosťou. Úplným základom je pravidelné umývanie. Ak je vaša obuv vyrobená s Gore-Texovou membránou, je potrebné používať len prostriedky určené na takéto čistenie, aby vlastnosti materiálu zostali zachované.

Často sa pri obuvi skloňuje slovo impregnácia. Tá predlžuje životnosť membrány a znižuje tlak vody, ktorá na ňu pôsobí.

Spoznajte svoju domovinu
Naša krajina je aj vo svete známa nádhernou prírodou. Turistika na Slovensku je veľmi príjemným nápadom na predĺžený víkend aj týždennú dovolenku. Napríklad po turistických chodníkoch vo Vysokých Tatrách sa môžete poprechádzať od 14. júna do 1. novembra.