Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

V Archeologickom múzeu vystavujú originály zo starovekého Egypta

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Vernisážou zároveň otvorili rovnomenné podujatie, ktoré bude trvať počas celého októbra.

Bratislava 4. októbra (TASR) – Slovenské národné múzeum (SNM) – Archeologické múzeum je od utorka dejiskom novej výstavy s názvom Od Nílu k Dunaju. Pamiatky ríše faraónov v Bratislave. "Výstava, ktorú sprevádza rovnomenné špeciálne podujatie, bude prístupná pre verejnosť do 31. decembra v priestoroch múzea na Žižkovej ulici," uviedla pre TASR vedúca Centra múzejnej komunikácie SNM Zuzana Vášáryová.

Výstava podľa nej dopĺňa už existujúce výstavy SNM – Archeologického múzea, ktoré prezentujú staré zbierky – Kabinetnú zbierku evanjelického lýcea v Bratislave a Marcelovu zbierku. "Vystavené predmety sú z veľkej časti zapožičané z ďalších bratislavských múzeí – Múzea mesta Bratislavy a SNM – Prírodovedného múzea. Na jednom mieste návštevníci uvidia výnimočné originálne predmety zo starovekého Egypta, niektoré vôbec po prvý raz či po veľmi dlhej dobe," avizuje múzeum.

Vernisážou zároveň otvorili rovnomenné podujatie, ktoré bude trvať počas celého októbra. Jeho aktivity sa uskutočnia v SNM – Archeologickom múzeu a v SNM – Prírodovednom múzeu. "Pre záujemcov sú tu pripravené prednášky egyptológov, rôzne komentované prehliadky a tvorivé dielne. Prostredníctvom podujatia si archeológovia pripomenú významné egyptologické výročia," dodáva Vášáryová. Múzeum ďalej uvádza, že 27. septembra uplynulo 200 rokov od zverejnenia rozlúštenia hieroglyfického písma Jeanom–Françoisom Champollionom a 4. novembra uplynie 100 rokov od objavenia hrobky panovníka Tutanchamona Howardom Carterom. "Prednášky a komentované prehliadky budú tak venované prepojeniu výročí so zaujímavými pamiatkami, ktoré je možné vidieť v spomínaných múzeách v rámci ich expozícií a výstav," uzavrela Vášáryová.