Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

V Bratislave otvoria 16. ročník festivalu súčasnej hudby Melos-Étos

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Otvárací koncert odznie vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu, dejiskom festivalu bude aj Moyzesova sieň, Mirbachov palác a A4 priestor pre súčasnú kultúru.

Bratislava 8. novembra (TASR) – Symfonický orchester Slovenského rozhlasu pod taktovkou švajčiarskeho dirigenta Larsa Mlekuscha otvorí v utorok v Bratislave 16. ročník Medzinárodného festivalu súčasnej hudby Melos-Étos. "Sólistami večera budú belgický klavirista Daan Vandewalle, ktorému bolo uvádzané dielo A Dog’s Life venované autorom Fredericom Rzewskim, a sopranistka Juliet Fraser z Veľkej Británie, ktorá sa zaskvie v druhej kompozícii večera, Neither Mortona Feldmana," informujú organizátori festivalu. Obe diela uvedú v slovenskej premiére.

Melos-Étos, ktorého dvojročný cyklus prerušila pandémia, sa vracia s podtitulom Hommage a uvedie deväť koncertov. Počas ôsmich dní sa na festivale predstaví viac ako 150 interpretov zo Slovenska, Českej republiky, Švajčiarska, Belgicka, Japonska, Veľkej Británie či USA. "V časti programu festival vzdá hold jeho zakladajúcim osobnostiam, ale aj významným postavám svetovej hudby 20. a 21. storočia, ktoré Bratislavu aj osobne navštívili," avizujú organizátori.

Festival neobíde ani tému vojnového konfliktu na Ukrajine, na záverečnom koncerte festivalu zaznie dielo Null, ktoré skomponovala ukrajinská skladateľka Victoria Poleva. V programe podujatia figuruje aj český Agon Orchestra s dirigentom Pavlom Šnajdrom a hercom pražského Národného divadla Filipom Kaňkovským, ktorí svojím vystúpením odkážu na spisovateľa Egona Bondyho. Medzinárodné violové Trio Estatico na Slovensku odpremiéruje tvorbu mladých skladateľov z rôznych kútov sveta.

Domácu scénu na festivale reprezentujú napríklad súbory Quasars Ensemble pod taktovkou Ivana Buffu spolu so sopranistkou Evou Šuškovou a violončelistom Jánom Bogdanom, Mucha Quartet s klaviristkou Magdalénou Bajuszovou a klarinetistom Ronaldom Šebestom či súbor Ensemble Spectrum s umeleckým vedúcim, skladateľom Matejom Slobododom. Festival uzavrie 17. novembra huslista Milan Paľa spolu so Slovenskou filharmóniou (SF) pod vedením Mariána Lejavu vystúpením v Koncertnej sieni SF.

Otvárací koncert odznie vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu, dejiskom festivalu bude aj Moyzesova sieň, Mirbachov palác a A4 priestor pre súčasnú kultúru.

Festival Melos-Étos je v dvojročných cykloch od roku 1991 najväčšou slovenskou prehliadkou domácej a zahraničnej súčasnej tvorby. Jeho zrod súvisí s udalosťami novembra 1989, ktorý uvoľnil reštrikcie v oblasti hudobných dramaturgií, poetík a ideových okruhov vtedajšej tvorby a hudobných podujatí. Hlavným organizátorom je Hudobné centrum.