Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

V Európe vymizlo 300 miliónov poľných vtákov

Krakľa Belasá Foto: TASR

Populácie mnohých druhov vtákov doteraz považovaných za bežné sú na najnižšej úrovni od doby monitoringu.

Bratislava 17. júla (TASR) - V rámci štátov Európskej únie sa za posledných 30 rokov znížili populácie vtákov v poľnohospodárskej krajine o 52 percent, teda o 300 miliónov vtákov.

Ukázali to výsledky sčítania vtáctva organizovaného BirdLife International a European Bird Census Council. Podľa slovenských ornitológov možno miznutie poľných vtákov pozorovať miestami aj v niektorých oblastiach na Slovensku, a to práve v tých, ktoré patria z pohľadu druhovej rozmanitosti medzi najcennejšie. Slovensko však napriek tomu trend poklesu zatiaľ nezaznamenáva.

"Na Slovensku môžeme spomenúť ako príklady Dolné Považie, kde v posledných rokoch vyhynula krakľa belasá alebo Slovenský kras, kde vyhynul skaliar pestrý, ktoré už na Slovensku nikde nehniezdia. V Podpoľaní tiež v dôsledku postupného zániku pestrých políčok a tradičného vidieckeho života klesá početnosť vzácneho strakoša kolesára," uviedol Ján Gúgh zo SOS/BirdLife Slovensko. Poukázal, že bez zodpovedajúcej podpory nie sú miestni farmári schopní malé hospodárstva a tým aj krajinu dlhodobo zachovať.

Skaliar Pestrý
Foto: devinskakobyla.sk
Vtáky sú indikátori stavu prírody a zverejnené výsledky podľa ornitológov ukazujú, že populácie mnohých druhov doteraz považovaných za bežné sú na najnižšej úrovni od doby monitoringu.

"Obzvlášť závažná je situácia v západnej Európe. Nové členské štáty EÚ, vrátane SR, sú na tom zatiaľ o čosi lepšie, avšak bez systémových zmien v poľnohospodárskej politike EÚ môže nastať aj u nás ďalší negatívny vývoj. Celkovo zatiaľ trendy početnosti za všetky sledované poľné druhy vtákov dohromady na Slovensku vykazujú stabilnú početnosť a zatiaľ sa našťastie odlišujeme od klesajúceho trendu v celej EÚ," povedal ornitológ Jozef Ridzoň.

"Výsledky dlhodobého monitoringu nemôžeme ignorovať. Negatívny trend musíme pomocou poľnohospodárskej politiky zmeniť," konštatoval poľnohospodársky expert BirdLife International Trees Robijns. Ornitológovia preto volajú po zmenách v poľnohospodárskej politike. Jej súčasné nastavenie podľa nich stimuluje k čoraz väčšiemu tlaku na krajinu v záujme získavania dotácií.