Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

V Gombaseku obnovili kúriu Andrássyovcov, premení sa na múzeum

Na snímke areál bývalého pavlínskeho kláštora v Slavci-Gombaseku v okrese Rožňava so zvonicou, zvyškami kostola a replikou bebekovského dela 25. apríla 2020. Foto: TASR - Branislav Caban

Rokoková kúria v Slavci z druhej polovice 18. storočia je súčasťou náučného chodníka v areáli Gombasek.

Slavec 9. júna (TASR) - Rekreačná oblasť Gombasek v okrese Rožňava dostáva v novej turistickej sezóne ďalší impulz, obnovili tu dve národné kultúrne pamiatky - kúriu Andrássyovcov a susedný objekt slúžiaci ako správcovský dom. TASR o tom informoval Košický samosprávny kraj (KSK) s tým, že v kúrii by malo vzniknúť múzeum.

Na obnovu dvoch pamiatok na Gemeri putovalo z cezhraničného programu Interreg V-A Slovenská republika-Maďarsko dokopy 930.000 eur. Kúriu zachránilo občianske združenie (OZ) Sine Metu a vedľajšiu stavbu tamojšie záhradníctvo. Projekt vypracovalo Európske zoskupenie územnej spolupráce Via Carpatia, ktorého je spoluzakladateľom KSK.

"Stav historických budov na Gemeri je krízový, preto nás teší najmä to, že sme obnovu týchto pamiatok spolufinancovali z fondov Európskej únie. Stavebná fáza obnovy dvoch budov bola dokončená, v správcovskom dome otvorili kaviareň a v kúrii čoskoro vznikne múzeum. Návštevníci si tu budú môcť pozrieť artefakty nájdené počas šiestich výskumných sezón pavlínskeho kláštora v Gombaseku a exponáty súvisiace so železiarskou výrobou tu pôsobiacich Andrássyovcov," uviedol Örs Orosz z OZ Sine Metu.

Rokoková kúria v Slavci z druhej polovice 18. storočia je súčasťou náučného chodníka v areáli Gombasek. "Na desiatich zastávkach sa vďaka finančnej podpore zo župy návštevníci trojjazyčne dozvedia viac o prírode, kultúre, histórii a tradíciách oblasti Gombaseckej jaskyne a Silickej ľadnice. Neďaleko sa nachádza zrúcanina kláštora paulínov, Gombasecká jaskyňa či vyhliadková veža v podobe zvonice," dodal predseda KSK Rastislav Trnka.

Partneri projektu plánujú aj vytvorenie spoločných turistických poukážok, ktoré posilnia cezhraničnú spoluprácu a ponúknu návštevníkom komplexné služby.

Počas tohtoročnej letnej turistickej sezóny by v Gombaseku mala byť sprístupnená aj zipline dráha.