Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

V gréckokatolíckej cirkvi sa začal 40-dňový pôst pred Narodením Pána

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V byzantskej cirkvi bol tento pôst definitívne zavedený niekedy medzi 6. až 8. storočím, ale zmienky o ňom existujú už od 4. storočia.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Veriaci gréckokatolíckej cirkvi byzantského obradu prežívajú pred sviatkom Narodenia Pána pôstne obdobie, ktoré je známe pod názvom Filipovka. Cieľom tohto 40-dňového pôstu, ktorý sa začal v nedeľu (15. 11.), je duchovná príprava veriacich na slávenie sviatkov Narodenia Pána a Bohozjavenia (v latinskej cirkvi Troch kráľov).

V byzantskej cirkvi bol tento pôst definitívne zavedený niekedy medzi 6. až 8. storočím, ale zmienky o ňom existujú už od 4. storočia. Názov "Filipovka" získal preto, lebo sa začína deň po sviatku sv. apoštola Filipa - 14. novembra.

Pôst Filipovka trvá od 15. novembra do 24. decembra, teda 40 dní. Je jedným zo štyroch pôstnych období liturgického roka v byzantskom obrade. Okrem Filipovky, teda pôstu pred Narodením Pána, je v gréckokatolíckej cirkvi Veľký pôst, čiže Svätá Štyridsiatnica, pred Veľkou Nocou - Paschou (marec - apríl), ďalej Apoštolský alebo Petro-pavlovský pôst pred sviatkom svätých apoštolov Petra a Pavla (v júni) a napokon pôst nazývaný Spasivka pred sviatkom Zosnutia (Uspenia) presvätej Bohorodičky, ktorý sa slávi 15. augusta. V rímskokatolíckej cirkvi je to sviatok Nanebovzatia Panny Márie.

Pôstne predpisy pre Filipovku boli vždy miernejšie ako pravidlá pre Veľký 40-dňový pôst pred Paschou. Gréckokatolíkov na Slovensku v súčasnosti viaže počas terajšieho pôstu iba povinnosť zdržiavať sa mäsitých pokrmov vždy v piatok. Na rozdiel od Veľkého pôstu Filipovka nemá vlastné liturgické predpisy.

Pre veriacich rímskokatolíckej cirkvi, ako aj v Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania a iných cirkvách sa obdobie štvortýždňovej duchovnej prípravy na slávenie sviatku Narodenia Pána, nazývané advent, začne prvou adventnou nedeľou, ktorá v tomto roku pripadá na 29. novembra.