Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

V Izraeli budú vyrábať špeciálne masky pre mužov s dlhými bradami

Izraelskí policajti kontrolujú ultra-ortodoxného Žida počas zákazu vychádzania na ulici v Bnei Brak, na predmestí Tel Avivu 31. marca 2020. Foto: TASR/AP

Americké noviny Algemeiner vysvetlili, že mnoho židov a moslimov, ako aj niektorí kresťanskí duchovní nosia dlhé brady v súlade s tradíciou svojho náboženstva.

Jeruzalem 8. apríla (TASR) - Izraelčania, ktorí si z náboženských dôvodov nechali narásť brady, budú môcť používať vlastné masky na ochranu pred koronavírusom a pritom sa ani nemusia oholiť. Informoval o tom námestník izraelského ministra zdravotníctva Itamar Grotto.

Americké noviny Algemeiner vysvetlili, že mnoho židov a moslimov, ako aj niektorí kresťanskí duchovní nosia dlhé brady v súlade s tradíciou svojho náboženstva, čo sa izraelská vláda rozhodla zohľadniť.

Podľa Grotta špeciálne pre tento účel navrhnuté masky rôznych veľkostí sú v štádiu certifikácie a čoskoro sa začnú vyrábať, takže tí, ktorí majú brady, budú onedlho môcť používať vhodné ochranné prostriedky.

V situácii, keď aj Izrael a osobitne jeho komunitu ultraortodoxných židov zasiahla pandémia koronavírusu SARS-CoV-2, hlavný rabín Izraela pripustil, že nábožným židom, charedim, ktorí si bradu nikdy neupravujú a považujú ju za symbol svojho zasvätenia Bohu, povolia, aby si ju oholili, ak by to svetské úrady považovali za potrebné v súvislosti s pandémiou.

Grotto však povedal, že žiadať od rabínov udelenie výnimky na oholenie ochlpenia na tvári momentálne nie je na "programe dňa".

Podľa izraelského ministerstva zdravotníctva je koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19, v Izraeli infikovaných vyše 9200 ľudí, z ktorých 65 zomrelo.