Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

V Katedrále sv. Víta na Pražskom hrade vystavili korunovačné klenoty

Na snímke zľava meč sv. Václava, české korunovačné klenoty (žezlo, koruna a jablko) a korunovačný kríž vystavené v Gočárovej vitríne v Katedrále sv. Víta na Pražskom hrade. Foto: TASR - Barbora Vizváryová

Korunovačné klenoty (koruna, žezlo a jablko) spolu s korunovačným krížom a mečom svätého Václava sú umiestnené v pôvodnej vitríne z roku 1929, ktorú navrhol architekt Josef Gočár.

Praha 17. januára (TASR) – V Katedrále sv. Víta, Václava a Vojtecha na Pražskom hrade v utorok vystavili české korunovačné klenoty. Návštevníci si ich môžu prísť prezrieť do soboty, sprístupnené budú každý deň od 9.00 do 17.00 h., informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Pražský hrad z tohto dôvodu zaviedol výnimočné opatrenia, návštevníci musia prejsť dvomi bezpečnostnými kontrolami. Podľa hradu to zodpovedá potenciálnej hrozbe, ktorá by mohla nastať.

Korunovačné klenoty (koruna, žezlo a jablko) spolu s korunovačným krížom a mečom svätého Václava sú umiestnené v pôvodnej vitríne z roku 1929, ktorú navrhol architekt Josef Gočár. Vitrína sa nachádza v priečnej lodi katedrály. V ďalšej vitríne je korunovačný plášť českých kráľov. Mimoriadnou súčasťou výstavy je tiež relikvia (lebka) svätého Václava v svätováclavskej kaplnke.

Na snímke korunovačný plášť českých kráľov vystavený v Katedrále sv. Víta na Pražskom hrade.
Foto: TASR - Barbora Vizváryová


V južnej bočnej lodi katedrály sú ďalšie dve vitríny, ktoré výstavu dopĺňajú. V jednej sa nachádzajú kožené puzdrá na korunu, žezlo a jablko a v druhej sú umiestnené pohrebné klenoty Přemysla Otakara II. Ich podoba je podľa Pražského hradu pripomienkou insígnií českých kráľov z rodu Přemyslovcov, ktoré sa nezachovali.

Podľa českého historika Michala Stehlíka je svätováclavská koruna hlavnou relikviou, ktorá súvisí s vnímaním českého štátu. Vo vysielaní ČT24 zdôraznil, že práve koruna je pôvodná, zatiaľ čo kráľovské jablko a žezlo sa v priebehu storočí menili.

Mimoriadnou súčasťou výstavy je tiež relikvia (lebka) svätého Václava v svätováclavskej kaplnke Katedrály sv. Víta na Pražskom hrade.
Foto: TASR - Barbora Vizváryová


Novodobá úloha českých korunovačných klenotov siaha podľa Stehlíka do roku 1929, keď boli pre verejnosť vystavené po prvýkrát. Tam sa podľa jeho slov prepája svätý Václav s tradíciou takzvanej prvej republiky. "Je vidieť, ako sme si to monarchistické, stredoveké napasovali na demokratickú republiku," zdôraznil historik.

O vystavení klenotov rozhodol prezident Miloš Zeman pri príležitosti 30. výročia vzniku Českej republiky. Stalo sa tak po štvrtýkrát počas jeho výkonu funkcie českého prezidenta.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)