Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Magazín

V kinách je Chlapec a volavka, posledný film režiséra H. Mijazakiho

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Film sleduje príbeh dospievajúceho chlapca Mahita, ktorý sa so svojím otcom presťahuje na vidiecke sídlo ďaleko od rušného Tokia.

Bratislava 19. januára (TASR) - Chlapec a Volavka je nový a posledný film legendárneho japonského animátora Hajaa Mijazakiho. Snímku uviedla vo štvrtok do slovenskej kinodistribúcie Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK).

"Tento animovaný skvost, ktorý voľne vychádza zo života Mijazakiho samotného, ponúka unikátny pohľad na jeho detstvo a zážitok plný mágie, dobrodružstva a nostalgie za detstvom," približuje distributér posledné dielo majstra animácie a tvorcu animovaných filmov ako Môj sused Totoro (1988) či Cesta do fantázie (2001).

Film sleduje príbeh dospievajúceho chlapca Mahita, ktorý sa so svojím otcom presťahuje na vidiecke sídlo ďaleko od rušného Tokia. Jeho púť začína, keď sa zoznámi s hovoriacou volavkou a objaví opustenú vežu, ktorá ho zavedie do magického sveta, kde vládne tajomný starý muž. Spolu s odvážnou dievčinou Himi a zaujímavými stvoreniami Warawara sa Mahito vydáva na cestu za poznaním a dobrodružstvom. "Snímka má, podobne ako iné Mijazakiho filmy, výrazné autobiografické črty, pričom hlavný hrdina Mahito Maki je modelovaný podľa Mijazakiho vlastného detstva. Režisérova rodina, podobne ako Mahitova, čelila vojne a evakuácii z mesta na vidiek," dodáva distribučná spoločnosť k poslednému počinu 83-ročného filmára.

Hajao Mijazaki je jedným z najslávnejších a najuznávanejších tvorcov anime. Založil legendárne štúdio Ghibli, ktoré stojí za viacerými kultovými dielami japonskej animácie. Jeho film Cesta do fantázie držal rekord ako najúspešnejší japonský film do roku 2020.

Snímka Chlapec a volavka získala prestížnu cenu Zlatý glóbus za najlepší celovečerný animovaný film roku 2023. Rovnako sa objavila aj v shortliste k Cenám Americkej filmovej akadémie Oscar. "Bude pravdepodobne nominovaná v kategórií Najlepšia hudba. Snímka bola ocenená ako Najlepší film aj Združením losangeleských filmových kritikov a Združením newyorských filmových kritikov," poznamenáva ASFK.