Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

V medzinárodnej degustačnej súťaží získalo 45 vín zlaté medaily

Foto: TASR/Martin Baumann

Na hodnotení stoviek súťažných vzoriek zo Slovenska, Česka, Maďarska, Francúzska, Rakúska, Ukrajiny a Poľska sa podieľalo takmer 60 domácich a zahraničných degustátorov.

Viničky 26. mája (TASR) - V obci Viničky, okres Trebišov, dnes vyvrcholilo dvojdňové podujatie s názvom Tokaj 2012, ktorého súčasťou bol 14. ročník medzinárodnej súťaže vín. Na hodnotení stoviek súťažných vzoriek zo Slovenska, Česka, Maďarska, Francúzska, Rakúska, Ukrajiny a Poľska sa podieľalo takmer 60 domácich a zahraničných degustátorov.

Súčasťou podujatia, ktoré odštartovalo vo Viničkách v piatok 25. mája, bolo okrem degustačnej súťaže aj medzinárodné fórum o Tokaji. Do známej vinohradníckej oblasti zároveň prišli prezentovať svoje gastronomické zručnosti študenti hotelových škôl z Maďarska, Česka, Poľska a Slovenska v rámci spoločného projektu s názvom Tokaj V4. Každá z nich sa počas spomínanej akcie predstavila návštevníkom aj v krátkom kultúrnom programe.

"Počas podujatia sme verejnosti zároveň predstavili ukážky kulinárskeho umenia a modernej technológie používanej v top gastronómii, ktoré tu predvádzali členovia Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, Barmanskej asociácie Slovenskej republiky a Asociácie someliérov Slovenskej republiky," informovala TASR členka organizačného tímu Tokaj 2012 Annamária Rakošiová

Ako dodala, 57 degustátorov v rámci spomínanej súťaže hodnotilo vína od stovky domácich, ako aj zahraničných vystavovateľov. Spomedzi 350 súťažných vzoriek udelili porotcovia súťaže 45 z nich zlaté medaily. "Šampiónom výstavy sa stalo víno Tokajský Foritáš, ročník 2007, od výrobcu z Maďarska," poznamenala Rakošiová.

Súčasťou dnešného dňa bolo aj tradičné požehnanie mladého vína. V rámci neho sa tokajské pivnice v obciach Veľká Tŕňa, Malá Tŕňa a Viničky sprístupnili verejnosti. O kultúrnu stránku podujatia sa počas jeho prvého dňa postarali okrem spomínaných škôl, členovia folklórneho súboru Šarišan. Vystúpenie dievčenskej skupiny The Fusion je na programe vo Viničkách dnes o 17.30 h.