Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

V obnovenej literárnej súťaži Cena Gustáva Reussa súťažilo 63 poviedok

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hodnotiaca porota v rámci súťaže vybrala tri najlepšie práce z každej kategórie, spolu s Cenami mesta Revúca tak bolo udelených osem ocenení.

Revúca 4. novembra (TASR) – V literárnej súťaži v písaní fantasy a sci-fi poviedok s názvom Cena Gustáva Reussa, ktorú v Revúcej obnovili po dvoch desaťročiach, súťažilo v dvoch kategóriách 63 poviedok. Ako TASR informovala riaditeľka Mestského kultúrneho strediska v Revúcej Karin Kilíková, okrem prvých troch miest odborná porota udeľovala i Ceny mesta Revúca.

V prvom ročníku novej série Ceny Gustáva Reussa súťažilo 34 poviedok od autorov od 15 do 25 rokov a 29 poviedok starších autorov. Hodnotiacu porotu tvorili štyria slovenskí spisovatelia etablovaní v žánri fantasy a sci-fi a jeden knižný vydavateľ. „Na finálových prácach jednoznačne vidno, že autori sú v prvom rade čitatelia. Sú sčítaní a kultivovaní, pripravení posúvať fantastiku ďalej, vyššie a hlbšie,“ uviedol člen poroty Pavol Rankov.

Hodnotiaca porota v rámci súťaže vybrala tri najlepšie práce z každej kategórie, spolu s Cenami mesta Revúca tak bolo udelených osem ocenení. V kategórii do 25 rokov sa na prvom mieste umiestnila Liana Vidová a jej Duch v knižnici, víťaznou poviedkou v kategórii starších autorov sa stala Odyséja od M. H. Berka. Všetky finálové práce je možné nájsť v zborníku súťaže, ktorý tento rok nesie názov Za novými svetmi.

Cena Gustáva Reussa fungovala v spolupráci so Slovenským syndikátom autorov fantastiky pred dvoma desaťročiami a zapájalo sa do nej od 27 do 135 autorov. Súťaž je pomenovaná podľa Gustáva M. Reussa z Revúcej, ktorý tam v roku 1856 napísal prvé sci-fi dielo na Slovensku Hviezdoveda alebo Životopis Krutohlava, ktoré opisuje cestu na Mesiac.

„Primárnym cieľom súťaže je hľadanie literárnych talentov. Súťaž má byť odrazovým mostíkom pre začínajúcich, ale aj skúsených autorov, aby sa ich tvorba dostala do povedomia čitateľov, aby mali možnosť publikovať svoje práce a rozšírili tak autorskú aj čitateľskú základňu sci-fi a fantasy na Slovensku,“ vysvetlila Kilíková, ktorá obnovenie súťaže iniciovala.