Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

V pásme Gazy našli 4500 rokov starú sošku kanaánskej bohyne Anat

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Vzácnu sošku objavili na dôležitej pozemnej obchodnej ceste spájajúcej staroveké civilizácie v Egypte, Levante a Mezopotámii.

Jeruzalem 26. apríla (TASR) - Viac ako 4500 rokov starú kamennú sošku, ktorá zobrazuje hlavu starovekej bohyne, objavili v južnej časti pásma Gazy. Oznámili to v pondelok archeologické úrady v tejto palestínskej enkláve nachádzajúcej sa v Izraeli pri pobreží Stredozemného mora. TASR správu prevzala od tlačových agentúr AP a AFP.

Podľa ministerstva cestovného ruchu a starožitností islamistického hnutia Hamas, ktoré vládne v pásme Gazy, artefakt pochádza z obdobia približne okolo roku 2500 pred n. l. Soška bola vytesaná z vápenca a má dĺžku 22 centimetrov. Objavil ju roľník, ktorý obrábal svoj pozemok pri meste Chán Júnis.

"Táto soška predstavuje kanaánsku bohyňu Anat," uviedol vo vyhlásení Džamál abú Ridá, ktorý má na danom ministerstve na starosti starožitnosti. Panenská Anat bola bohyňou vojny a lovu.

Vzácnu sošku objavili na dôležitej pozemnej obchodnej ceste spájajúcej staroveké civilizácie v Egypte, Levante a Mezopotámii.

Ide o najnovší nález v pásme Gazy, kde je cestovný ruch na archeologických lokalitách obmedzený dôsledkom izraelskej blokády, ktorá platí od roku 2007, keď túto palestínsku enklávu ovládlo militantné hnutie Hamas.

V januári po dlhoročnom renovačnom úsilí, ktoré podporili zahraniční darcovia, znovu sprístupnili v severnej časti pásma Gazy zvyšky byzantského chrámu z 5. stor. n. l. Vo februári tam objavili robotníci na stavenisku 31 hrobov z doby rímskej, datovaných do 1. stor. n. l.

Izrael a Egypt, ktoré majú s pásmom Gazy spoločné hranice, prísne obmedzujú pohyb ľudí medzi týmto chudobným územím, kde žije približne 2,3 milióna Palestínčanov.