Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

V pondelok je deň nezvestných detí, pomáha im aj Linka detskej istoty

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zároveň celý svet vyjadruje solidaritu s rodičmi, ktorých deti sa nevrátili domov.

Bratislava 25. mája (TASR) - V pondelok si pri príležitosti Medzinárodného dňa nezvestných detí ľudia na celom svete pripomínajú stratené, nezvestné, týrané a zneužívané deti. Zároveň celý svet vyjadruje solidaritu s rodičmi, ktorých deti sa nevrátili domov. TASR o tom informovala koordinátorka dištančného poradenstva Linky detskej istoty (LDI) Táňa Ivanič Rybanská.

LDI poskytuje dištančné poradenstvo pre deti a mladých ľudí z celého Slovenska nepretržite, bezplatne a anonymne prostredníctvom linky pre deti a mládež na čísle 116 111, na ktorej zároveň prevádzkuje pravidelne aj rodičovskú poradňu a sociálnoprávnu poradňu. Od roku 2008 LDI pracuje aj s projektom Hľadané deti a v tom istom roku sa Linka detskej istoty stala aj súčasťou Európskej federácie pre nezvestné a sexuálne vykorisťované deti Missing Children Europe (MCE). Následne v roku 2009 začala LDI prevádzkovať aj nonstop bezplatnú a anonymnú linku pre nezvestné a sexuálne zneužívané deti na čísle 116 000.

Na čísle 116 000 funguje celoeurópska linka pre nezvestné hľadané deti, ktorú reprezentuje MCE. Tá zastupuje 30 organizácií z 26 krajín Európy. V pondelok si pripomína výročie svojho vzniku.

V roku 2014 začala LDI realizovať v spolupráci s Prezídiom Policajného zboru a AMBER Alert Europe nadväzujúci projekt AMBER Alert Slovensko – Dieťa v ohrození života! Jeho výsledkom bolo vytvorenie a zavedenie pohotovostného systému na zvýšenie šancí vypátrania uneseného či nezvestného dieťaťa v bezprostrednom ohrození života a zdravia a tiež jeho rýchleho a úspešného umiestnenia do bezpečia.

"Na Slovensku linka 116 000 poskytuje podporu a pomoc v piatich kategóriách nezvestnosti. Sú to deti na úteku, kriminálne únosy, rodičovské únosy, maloletí bez sprievodu a náhodne stratené deti napríklad v nákupných centrách, počas dovolenky a iné," hovorí Ivanič Rybanská.