Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

V Slovenskom rozhlase vyvrcholí spevácka súťaž Slávik Slovenska 2022

Na archívnej snímke budova Slovenského rozhlasu RTVS na Mýtnej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Michal Svítok

Interpretov bude počas súťažných vystúpení sprevádzať orchester Podjavorinských ľudových nástrojov (POĽUN) pod vedením bývalého víťaza Slávika Slovenska Michala Stískala.

Bratislava 24. júna (TASR) - Slovenský rozhlas bude cez víkend dejiskom finálového kola 30. ročníka celoslovenskej speváckej súťaže detí a mládeže v sólovej interpretácii ľudovej piesne Slávik Slovenska 2022. V národnom finále sa v sobotu 25. júna v troch kategóriách predstaví 24 spevákov, ktorí vzišli z krajských kôl súťaže.

"Zlaté, strieborné a bronzové sláviky v každej súťažnej kategórii budú víťazom udelené na popoludňajšom slávnostnom galakoncerte o 15.00 h. Záznam galakoncertu ponúkne poslucháčom v rozhlasovom vysielaní Rádio Regina v utorok 5. júla o 17.05 h," uviedol pre TASR PR manažér RTVS Filip Púchovský.

Dodal, že garantom aktuálneho ročníka súťaže Slávik Slovenska je operný spevák Peter Dvorský, ktorý bude zároveň predsedať odbornej porote. Jej členmi sú ďalej Anna Šatanová, Miroslav Dudík či bývalá dvojnásobná víťazka Slávika Slovenska Mária Čírová.

Interpretov bude počas súťažných vystúpení sprevádzať orchester Podjavorinských ľudových nástrojov (POĽUN) pod vedením bývalého víťaza Slávika Slovenska Michala Stískala.

Hosťami súťaže budú jej bývalí víťazi a laureáti. Vo svetovej premiére tiež odznejú piesne z cyklu Eugena Suchoňa Obrázky zo Slovenska v novej úprave a interpretácii Tatiany Hajzušovej a Jána Zreľáka, operných spevákov, ktorí v minulosti tiež uspeli v súťaži.

V 30. ročníku najstaršej speváckej súťaže detí, ktorý sa koná po dvojročnej pandemickej prestávke, zaznamenali organizátori v základných školských kolách vyše 20.000 účastníkov takmer z 2000 základných a umeleckých škôl na Slovensku.