Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

V Španielsku začal 70. Medzinárodný filmový festival v San Sebastiáne

Španielska herečka Penelope Cruz na 70. filmovom festivale v San Sebastiane v severnom Španielsku. Foto: TASR/AP

V oficiálnom výbere, ktorý sa začal už v piatok premietaním filmu "Modelo 77" španielskeho režiséra Alberta Rodrígueza, sa o hlavnú cenu bude uchádzať celkovo 17 filmov.

Madrid 17. septembra (TASR) - Medzinárodný filmový festival v San Sebastiáne (SSIFF), najprestížnejšie podujatie svojho druhu v Španielsku, odštartoval v piatok oslavami svojho jubilejného 70. ročníka, informuje tlačová agentúra AFP.

Festival vzdá poctu kariéram francúzskej herečky Juliette Binocheovej a kanadského režiséra Davida Cronenberga. Obaja dostanú čestné ocenenie Donostia.

V oficiálnom výbere, ktorý sa začal už v piatok premietaním filmu "Modelo 77" španielskeho režiséra Alberta Rodrígueza, sa o hlavnú cenu bude uchádzať celkovo 17 filmov.

Na poslednú chvíľu z rodinných dôvodov odvolala svoju účasť predsedníčka poroty, americká herečka Glenn Closeová. Porota bude preto pozostávať iba zo šiestich členov na čele s argentínskym filmovým producentom Matíasom Mosteirínom, ktorý na záverečnom galavečere 24. septembra vyhlási víťazov.

SSIFF je po podujatiach v Cannes, Benátkach a Berlíne štvrtým významným európskym filmovým festivalom v tomto roku, píše AFP. Očakáva sa, že po červenom koberci sa tento rok prejdú hollywoodske hviezdy ako Penélope Cruzová, Liam Neeson či Olivia Wildeová.

Prístavné mesto San Sebastián sa nachádza v autonómnom spoločenstve Baskicko na severe Španielska, na pobreží Biskajského zálivu, približne 20 kilometrov od francúzskych hraníc.