Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

V súťaži Poviedka 2021 zvíťazila už po druhý raz J. Turzáková

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Okrem hlavnej ceny porota udelila druhé miesto Jane Šturdíkovej, tretie miesto Miroslave Kuľkovej a šesť prémií.

Bratislava 26. októbra (TASR) - Literárna súťaž Poviedka 2021 zverejnila najlepších autorov a autorky tohto roka. Hlavnú cenu udelila porota za poviedku "Nosné múry" Jane Turzákovej z Branča. Autorka už získala v tejto súťaži prémiu v roku 2017 a hlavnú cenu v roku 2018. TASR o tom informoval Matej Feldbauer z občianskeho združenia literarnyklub.sk. Súťaž vyhlasuje vydavateľstvo KK Bagala od roku 1996.

Do jubilejného 25. ročníka prijali 222 súťažných príspevkov, hodnotila ich porota zložená zo spisovateliek a spisovateľov, ktorí získali hlavnú cenu v tejto súťaži v minulosti. Kvalitu textov hodnotil Peter Balko (predseda poroty), Dominika Moravčíková, Peter Hoferica, Václav Kostelanski, Radovan Potočár a Dominika Madro.

Zaslané texty najčastejšie reflektovali pohnuté duševné stavy protagonistov, komplikované partnerské a medzigeneračné vzťahy či hľadanie vlastnej identity v turbulentne sa meniacej spoločnosti v novom tisícročí. "Autori a autorky sa štylizovali do realistického alebo prudko subjektívneho opisu skutočnosti, ale časť pracovali aj s komediálnou optikou, využívajúc metód persifláže, irónie a frašky," konštatovala porota, ktorú víťazná poviedka oslovila precíznou prácou so slovom, premyslenou štruktúrou deja a schopnosťou zachytiť životný pocit manželky a matky bez pátosu a romantizovania: "Text si bez umelého dramatizovania zachoval vnútorné napätie, tajomstvo i silnú autorskú výpoveď."

Okrem hlavnej ceny porota udelila druhé miesto Jane Šturdíkovej, tretie miesto Miroslave Kuľkovej a šesť prémií. Všetky ocenené diela budú publikované v zborníku Poviedka 2021 a nahraté ako audiopoviedky. Organizátor súťaže dodáva, že ocenení autori majú šancu vydať svoju samostatnú knihu.

Slávnostné odovzdávanie cien a premiéra zborníka Poviedka 2021 sa uskutoční 4. decembra v bratislavskej Novej Cvernovke na festivale Autoriáda.