Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

V Tichom oceáne vznikla najväčšia morská prírodná rezervácia na svete

Predseda vlády Cookových ostrovov Henry Puna oficiálne ohlásil vytvorenie morskej prírodnej rezervácie na výročnom Fóre tichomorských ostrovov, ktoré sa tento rok uskutočnilo v Rarotonge.

Wellington 30. augusta (TASR) - Vláda Cookových ostrovov, ktoré tvoria jednu z najmenších krajín na svete, tento týždeň oficiálne ohlásila vytvorenie najväčšej morskej prírodnej rezervácie na svete, rozprestierajúcej sa v južnom Tichom oceáne na ploche 1,1 milióna kilometrov štvorcových. Vyplýva to zo správy miestnej tlačovej agentúry v hlavnom meste Rarotonga, ktorú dnes citovala agentúra DPA.

V chránenej morskej oblasti je zakázaný rybolov. Jej rozloha je porovnateľná so spojeným územím Nemecka a Francúzska. Je to zároveň polovica z celkovej rozlohy ekonomickej morskej zóny, ktorú spravujú Cookove ostrovy - súostrovie 15 koralových ostrovov s 20.000 obyvateľmi.

Predseda vlády Cookových ostrovov Henry Puna oficiálne ohlásil vytvorenie morskej prírodnej rezervácie na výročnom Fóre tichomorských ostrovov, ktoré sa tento rok uskutočnilo v Rarotonge. Myšlienky predstavil už vlani na summite Global Eye on Earth v Abú Zabí.

"Vyvážením záujmov hospodárskeho rozvoja - akými sú turizmus, rybolov a podmorská ťažba - s ochranárskymi potrebami biodiverzity a prírodného bohatstva oceánu, koralových útesov a ostrovov vytvorí morská rezervácia nevyhnutný rámec pre podporu udržateľného rozvoja," uviedol premiér citovaný tlačovou agentúrou Pacific Islands News Association.

Cookove ostrovy nadviazali na iniciatívu Austrálie, ktorá v júni oznámila vytvorenie viacerých morských prírodných rezervácií vo svojich teritoriálnych vodách, ktorých rozloha bude dovedna tri kilometre štvorcové popri austrálskom pobreží.

Environmentalisti v súvislosti so snahou Cookových ostrovov upozorňujú, že vytvorenie prírodnej morskej rezervácie môže byť len symbolické, pretože táto malá krajina nedokáže prinútiť komerčné rybárske lode, aby v chránenej oblasti lovili.

V tejto súvislosti sa spomína morská prírodná rezervácia tichomorského ostrovného štátu Kiribati, na ktorú na morskom území s rozlohou 184.000 kilometrov štvorcových dohliada len jedna loď pobrežnej stráže.