Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

V Tokiu otvorili najvyššiu vežu sveta - vysielač Tokyo Skytree

Najvyššiu vežu sveta, ktorá zmenila panorámu Tokia, rozhlasový a televízny vysielač Tokyo Skytree, dnes sprístupnili pre verejnosť v hlavnom meste Japonska. Foto: TASR/AP

Niektorí z prvých 8000 návštevníkov veže stáli v rade na vstupenky údajne vyše týždňa, aby sa z nej potešili panoramatickým výhľadom. V Tokiu však dnes bolo oblačno.

Tokio 22. mája (TASR) - Najvyššiu vežu sveta, ktorá zmenila panorámu Tokia, rozhlasový a televízny vysielač Tokyo Skytree, dnes sprístupnili pre verejnosť v hlavnom meste Japonska.

Niektorí z prvých 8000 návštevníkov veže stáli v rade na vstupenky údajne vyše týždňa, aby sa z nej potešili panoramatickým výhľadom. V Tokiu však dnes bolo oblačno.

Guinnessova kniha svetových rekordov uznala Skytree za najvyššiu vežu sveta. Prekonala aj Canton Tower v Číne, ktorá je 600 metrov vysoká.

Veža Tokyo Skytree meria 634 metrov a je druhou najvyššou budovou sveta po mrakodrape Burdž Chalífa (828 metrov) v Spojených arabských emirátoch, v Dubaji, ktorý sprístupnili v januári 2010. Núdzové schodisko má 2523 schodov.

Vizuálne pripomína ihlu. Oceľové trúbky, obklopujúce centrálny betónový stĺp, stoja separátne a boli navrhnuté tak, aby v prípade zemetrasenia kompenzovali vzájomný pohyb. Podľa developera, ktorý ju predstavil v apríli novinárom, bude veža pevne stáť, aj keby jej základy zasiahli otrasy zeme s magnitúdou 7,0. Stavbu veže nijako nepoškodilo ani vlaňajšie zemetrasenie s magnitúdou 9,0, ktoré zasiahlo severovýchodné pobrežie Japonska.



Cesta rýchlovýťahom na dolnú vyhliadkovú plošinu, ktorá sa nachádza vo výške 350 metrov, trvá iba 50 sekúnd a na hornú vyhliadkovú plošinu, vo výške 450 metrov, ďalších 30 sekúnd. Cez priehľadné sklo pod nohami vidia návštevníci priamo dolu. Po závrat budiacom pohľade sa môžu posadiť v reštaurácii či jednej z dvoch kaviarní na veži.

Skytree nahradila vysielač Tokyo Tower, ktorý bol v prevádzke od roku 1958. Majitelia veže dúfajú, že sa stane novou turistickou atrakciou Tokia.