Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Vatikán oficiálne zakladá kriketový klub

Vatikan Foto: TASR/AP

Dresy klubu budú vo farbách vatikánskeho štátu, teda bielo-žlté s pápežským znakom - dvoma prekríženými kľúčmi.

Vatikán 23. októbra (TASR) - V snahe posilniť dialóg medzi náboženstvami Vatikán zakladá svoj prvý kriketový klub, informovala dnes britská spravodajská spoločnosť BBC.

S nápadom prišiel austrálsky veľvyslanec pri Svätej stolici John McCarthy, ktorý uviedol, že ide o súčasť "športovej diplomacie" otvárajúcu možnosť, aby si hráči St Peter's Cricket Club zahrali s hinduistami, moslimami či sikhami.

Podľa BBC bude teraz nasledovať výber hráčov do tímu. McCarthy odhaduje, že v seminároch a na katolíckych univerzitách a vysokých školách v Ríme je od 250 do 350 potenciálnych členov klubu - študentov pochádzajúcich zväčša z krajín, kde sa kriket teší veľkej obľube.

Dresy klubu budú vo farbách vatikánskeho štátu, teda bielo-žlté s pápežským znakom - dvoma prekríženými kľúčmi.

Čestný prezident klubu Monsignor Melchor Sanchez de Toca je presvedčený o tom, že založenie St Peter's Cricket Club je presne v súlade so želaním pápeža Františka, aby kňazi vyšli z chrámov a šli na perifériu. Prezident klubu, indický páter Theodore Mascarenhas, zasa vyhlásil, že vatikánsky tím bude úspešný a taký silný, že "porazí kohokoľvek na svete".

BBC pripomína, že pápež František má rád futbal a je veľkým fanúšikom argentínskeho klubu San Lorenzo. Páter Mascarenhas však nepochybuje, že ako človek otvorený novinkám si obľúbi aj kriket. Rovnako by bol rád, keby sa členkami klubu stali aj rehoľníčky a iné ženy.

St Peter's Cricket Club sa už začal pripravovať na svoj prvý západ, na ktorý vyzval anglikánsku cirkev, ktorá však zatiaľ nemá oficiálne kriketové mužstvo. Zápas sa uskutoční v septembri budúceho roka. Oficiálne pozvanie z Vatikánu zatiaľ ešte nedostali, ale ako pre denník Guardian uviedol Mark Rylands, biskup z Shrewsbury a nadšený hráč kriketu, pozvánkou sa budú zaoberať so všetkou vážnosťou, keďže pôjde o podujatie v duchu ekumény.