Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Z väzenia prepustili lekára, odsúdeného za zabitie Michaela Jacksona

Conrad Murray Foto: TASR/AP Photo

Americké úrady odobrali Murraymu licenciu v štátoch Kalifornia, Nevada a Texas, kde mohol pracovať pred Jacksonovou smrťou.

Los Angeles 28. októbra (TASR) - Osobného lekára Michaela Jacksona, odsúdeného za zabitie po podaní smrtiacej dávky silného anestetika americkému popovému spevákovi, dnes prepustili z väznice v Los Angeles. Lekár Conrad Murray si odpykal polovicu zo svojho štvorročného trestu.

Murrayho prepustili do rúk jeho advokátov, oznámil podľa agentúry Reuters krátko po lekárovom odchode z väznice hovorca losangeleského šerifa Steve Whitmore.

Prepustenie sa uskutočnilo v rámci plánu štátu Kalifornia zmierniť preľudnenosť tamojších väzníc.

Šesť týždňov trvajúci súdny proces s Murraym po smrti kráľa popu Jacksona pritiahol celosvetovú pozornosť. Spevák obrovských hitov vrátane Billy Jean alebo Beat It nečakane zomrel v roku 2009 vo veku 50 rokov, keď sa pripravoval na sériu comebackových koncertov v Londýne.

Reportéri dnes čakali na Murrayho pred väznicou, ale jeho vyviedli von nebadane zadným východom. Pred budovou čakalo aj niekoľko Jacksonových fanúšikov; jeden hral hudbu zo spevákovho albumu Thriller z roku 1982, ktorý je s vyše 50 miliónmi predaných nosičov najpredávanejším albumom všetkých čias.

Jacksonova smrť vyvolala príliv podpory pre speváka, ktorý mal dovtedy celé dlhé roky len zlú publicitu. Tá vychádzala z jeho čoraz podivnejšieho správania i zo súdneho procesu za obťažovanie detí. Na záver procesu ho však súd oslobodil. Dnes je Jackson podľa časopisu Forbes najlepšie zarábajúcou nežijúcou celebritou.

Prokuratúra na procese s úspechom tvrdila, že Murray (60) - narodený v karibskom ostrovnom štáte Grenada a najatý organizátorom koncertnej šnúry, spoločnosťou AEG Live, ako Jacksonov všeobecný lekár - hrubo zanedbal svoje povinnosti pri podávaní lieku propofol. Ten spevák užíval, aby mohol spať.

Murrayho odsúdili v roku 2011 za neúmyselné zabitie a dostal maximálny trest štyri roky väzenia.

Murrayho právnici však tvrdili, že Jackson si vpichol silné anestetikum propofol sám. Kalifornský odvolací súd si ešte vypočuje ústne argumenty Murrayho, ktorý sa tak bude snažiť zvrátiť svoje odsúdenie za Jacksonovu smrť.

Michael Jackson
Foto: TASR/AP Photo
"Je pripravený za to bojovať tak dlho, ako bude treba," uviedla Murrayho advokátka Valerie Wassová ešte pred prepustením svojho klienta. Wassová ďalej informovala, že lekár chce po prepustení z väzenia znovu vykonávať lekársku prax.

Americké úrady odobrali Murraymu licenciu v štátoch Kalifornia, Nevada a Texas, kde mohol pracovať pred Jacksonovou smrťou.

Advokátka Wassová už v sobotu 26. októbra pred lekárovým prepustením uviedla, že si odsedel alikvotnú časť trestu a za dobré správanie by ho mohli predčasne prepustiť z väzenia v Los Angeles.